35 stranih kompanija traga za rudom u Srbiji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  35 stranih kompanija traga za rudom u Srbiji

  Za rudom u Srbiji traga 35 stranih kompanija, a u narednih godinu dana biće otvorena tri rudnika uglja, olova i cinka u okolini Krupnja, Pirota i Bosilegrada, piše “Politika”.

  Srbiju u narednih nekoliko godina očekuje pravi rudarski bum, jer je došlo do ekspanzije geoloških istraživanja, a naša zemlja već sada ima više od 220 eksploatacionih i oko 130 istraživačkih polja, na kojima se obavljaju geološka ispitivanja.

   “I to nije sve jer se u skorije vreme očekuje i otvaranje pet do sedam novih rudnika. Tri rudnika uglja, olova i cinka biće otvorena u narednih godinu dana u okolini Krupnja, Pirota i Bosilegrada”, navodi beogradski list.

  Među 35 kompanija koje tragaju za srpskom rudom, “Politika” navodi američki “Friport”, kanadski “Reservoar minerals”, britansko-australijski “Rio Tinto” i engleski “Mineko limitid”.

  U istraživanje rudnog blaga, napominje beogradski list, uključena je i kanadska rudarska kompanija “Mundoro”, a Kanađani su zainteresovani i za strateško partnerstvo sa RTB “Bor”, gde već istražuju na nekoliko lokacija dok im je partner u tom poslu japanska nacionalna kompanija za naftu, gas i metale – JOGMEC.

  Multinacionalnim korporacijama koje ulažu u eksploataciju rude u Srbiji, pridružila se i kanadska kompanija “Nevsun”, koja je okončala istražne radove u okolini Bora, u rejonu Čukaru peki i “nedvosmisleno potvrdila” da je to najbogatije nalazište bakra na svetu.

  Veliko interesovanje, pokazale su i kanadska kompanija RGMI i “Dandi Kapital markets”.

  Upitan šta znači “bum” u rudarskom sektoru, ministar energetike Aleksandar Antić kaže za “Politiku” da je ovo što se u poslednje vreme dešava posledica nekoliko činilaca, pre svih, to što Srbija raspolaže ozbiljnih geološkim potencijalima, koji su interesantni rudarskim kompanijama.

  “Sve one spremne su da ulažu znatna sredstva u istraživanja. S druge strane, Srbija je usled reformi fiskalne stabilizacije postala interesantno mesto za investicije koje se mere stotinama miliona evra”, objašnjava Antić.

  Osim toga, dodaje, novi zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima ocenjen je kao jedan od najboljih u Evropi jer pruža velike garancije investitorima i predvidiva pravila igre od početka istraživanja do eventualnog otvaranja rudnika.

  Prema navodima beogradskog lista, nova nalazišta bakra i zlata Čukaru peki kod Bora i Savinac kod Boljevca potvrđuju rentabilnost proizvodnje jer dosadašnja istraživanja pokazuju da u toni rude ima od 20 do 30, pa čak i po 50 grama zlata.

  Takođe, navodi da je lozničko ležište nove rude jadarit, bogate veoma traženim llitijumom i borom, jedinstveno u svetu.

  “Procenjuje se da ima rezerve od 130 miliona tona litijuma i više od 10 miliona tona borata. Trenutno na 130 istraženih polja sa raznim rudama i mineralima traga 35 mahom stranih kompanija. Dva kapitala posla su u završnoj fazi istraživanja – Jadar kod Loznice i nova nalazišta bakra i zlata na jugoistoku zemlje”, napominje beogradski list.

  Dodaje da je projekat “Jadar” u fazi studijske razrade početka proizvodnje, a da je zadatak novoformirane zajedničke radne grupe Vlade Srbije i svetskog giganta “Rio Tinto” da ubrza taj posao i izdavanje dozvola jer je plan da rudnik jadarita proradi najkasnije 2023. godine.

  Predviđa se i da će se rudarska ekspanzija osetiti i kroz učešće u rastu BDP zemlje, koji bi sa sadašnjih 1,5 odsto trebalo da poraste na tri odsto.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE