Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  30 grama za „rekreaciju“: Nemačka bi da legalizuje marihuanu

  Nemačka želi da omogući odraslim osobama da kupe i poseduju do 30 grama kanabisa za rekreativnu upotrebu i da u svojim domovima uzgajaju do tri biljke, najavio je ministar zdravlja Karl Lojterbah, ističući da bi takva praksa mogla da postavi presedan za ostatak Starog kontinenta.

  „Ukoliko ovaj zakon bude usvojen, predstavljaće jedan od najliberalnijih projekata za legalizaciju kanabisa u Evropi, ali će i napraviti i najregulisanije tržište“, istakao je Karl Lojterbah.

  Glavni cilj zakona koji će omogućiti kupovinu i pušenje kanabisa u Nemačkoj je da bolje zaštiti mlade ljude, koji već konzumiraju kanabis nabavljajući ga na crnom tržištu.

  „Ne želimo da proširimo konzumaciju, ali da unapredimo zaštitu mladih ljudi“, rekao je Lojterbah, koji je naveo model prohibicije očigledno ne funkcioniše pošto statistika pokazuje da je oko četiri miliona ljudi u Nemačkoj konzumiralo kanabis u poslednjih 12 meseci.

  Nemačka

  Nemačka (Pixabay)

  Tropartijska koalicija u Nemačkoj najavila je legalizaciju kanabisa kao jedan od svojih ciljeva, ali je napredak bio spor jer se strahuje da bi taj korak mogao da bude u suprotnosti za zakonima EU i međunarodnim sporazumima.

  Kako bi umanjili rizik da zakon bude oboren u Evropskom sudu pravde, nemački političari planiraju da pošalju nacrt Evropskoj komisiji i zatraže mišljenje.

  Ukoliko EK jasno kaže da nemački model nije kompatibilan sa zakonima EU, onda nemačka vlada neće nastaviti sa legalizacijom na toj osnovi. Ukoliko, sa druge strane, Brisel da zeleno svetlo, nacrt zakona naći će se pred parlamentom početkom 2023. godine.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE