Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  30.000 austrijskih firmi pred GAŠENJEM, u trgovini NAJTEŽE

  Najoštrija mera zaključavanja u Austriji je dovela oko 30.000 preduzeća do ruba egzistencije, a ova epidemiološka mera koštala je samo trgovinu 10 milijardi evra obrta, dok u gastronomiji i turizmu preti talas stečaja.

  Prodavnice širom Austrije morale su prošle godine 73 dana da budu zatvorene, a sa danima zaključanosti u ovoj godini, više od 100 dana. To je, prema analizi Univerziteta u Lincu, koštalo oko 10 milijardi evra neostvarenog obrta.

  Najteže je prodavnicama odeće i obuće, koje ne mogu da nadoknade dosadašnje gubitke. Tri lanca Pimkie, Dresmen i Adler već su zatvorili svoje filijale.

  Još oko 2.000 ugroženo od stečaja, upozoravaju strukovne organizacije.

  Prodavnice koje se bave sportskom opremom, oko 750 koje su posebno vezane za poslovanje sa turistima, imale su od novembra izostanak prihoda u visini između 90 i 95 odsto.

  Hotelijerstvo u Austriji nedeljno, zbog epidemioloških mera, gubi 255 miliona evra, pa sada i „zdravi“ hoteli trebaju pomoć države.

  Teško pogođeni su fitnes centri, koji i dalje ostaju zatvoreni, i koji su do sada izgubili najmanje 30 odsto svojih stalnih mušterija.

  Udruženje za zaštitu poverilaca ocenjuje da je samo zahvaljujući državnoj pomoći do sada izostao talas stečaja. Međutim, eksperti smatraju da će uslediti rast stečaja za 20 do 25 odsto, u odnosu na 2019.

  Nacionalna banka Austrije polazi od toga da će i pored državne pomoći oko 30.000 preduzeća do kraja iduće godine otići u stečaj.

  Kod frizera sa negativnim testom

  U Beču je od sada potreban negativan test na koronavirus za odlazak kod frizera, a testovi se mogu naći u apotekama i centrima za testiranje.

  Ispred nekih apoteka koji dele besplatno testove su veliki redovi.

  Slična mera uvedena je u susednoj Sloveniji i odnosi se i na kozmetičke i salone za masažu.

  Prodavnice, škole i muzeji su ponovo otvoreni u Austriji u sklopu ublažavanja mera protiv epidemije koronavirusa. Vlasti su upozorile da su spremne na pooštravanje mera ukoliko se pogorša situacija.

  Izvor: Kurir, Agencije

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE