Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  3 genija o tome kako da učite brže: Albert Ajnštajn, Ilon Mask i Ričard Fajnman

  Dva laureata Nobelove nagrade i moćni preduzetnik imali su svoje trikove kako da uče brže. Sajt Inc.com piše o njima, a mišljenja smo da svako može da ih primeni kako bi sebi olakšao život.

  1.Albert Ajnštajn (Albert Einstein): Uživajte

  Ajnštajn je uspeo da unese revoluciju u način na koji gledamo na svet, a to je postigao ne prestajući da uživa u svom radu. Prema Ajnštajnu, veliki mentalni napori i zabava idu jedno sa drugim, i što više uživate učeći, brže ćete “spakovati” informacije.

  Pre više od jednog veka, 1915. godine, napisao je savet svom sinu Hansu Albertu, koji je tada imao 11 godina, i pokušavao da savlada veštine klavira:

  “Veoma mi je drago da si našao uživanje u sviranju klavira… sviraj na klaviru ono što te čini srećnim, čak iako se učitelj ne slaže sa tim. To je način da naučiš najviše, kada radiš nešto sa takvim zadovljstvom da ni ne primetiš kako vreme leti. Nekad sam toliko zaokupljen svojim radom da zaboravim da jedem…”

  2. Ričard Fajnman (Richard Feynman): Objasnite detetu

  Legendarni fizičar Fajnman koji je dobio Nobelovu nagradu za rad na polju, koje je jedno od najtežih za ljudski um da razume – kvantna elektrodinamika, takođe je imao savet o brzom učenju. On je smatrao da materiju treba uprostiti što je više moguće. Toliko da možete da objasnite osmogodišnjem detetu.

  “Kada napišete ideju od početka do kraja na jednostavnom jeziku, uz pomoć svakodnevnih reči, tako da i dete razume, vi onda terate sebe da razumete koncept na jednom dubljem nivou i pojednostavite odnose i veze između ideja. Ako negde zaškripi, onda vam je jasno da tu imate propuste. Tenzija je dobra, daje mogućnost za učenje,”

  napisao je bloger Shane Parrish, objašnjavajući Fajnmanov pristup.

  3. Ilon Mask (Elon Musk): Mislite o znanju kao o drvetu

  Iako su i Ajnštajn i Fajnman genijalni fizičari, Masku se mora odati priznanje ne samo kao sposobnom preduzetniku, već i kao svestranom čoveku koji povezuje znanja gradeći budućnost koja će uticati na živote svih nas.

  Kada je neko jednom upitao kako Mask uspeva da nauči toliko mnogo na toliko različitih polja, Mask je na Redditu prvo istakako kako većina ljudi može da nauči više od onog što misli da može, a onda je napisao sledeće:

  “Važno je sagledati znanje kao neku vrstu semantičkog drveta – postarajte se da razumete osnovne principe prema kojima se nešto dešava, na primer, morate znati za drvo i grane, pre nego što počnete da skupljate lišće odnosno ulazite u detalje.”

  Izvor: BIZLife/Inc

  Foto: Youtube/Printscreen

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE