Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  12 trikova da pamtite brže, lakše i duže

  Učimo dok smo živi, dakle, celog svog života, ali usput zaboravljamo mnogo informacija. Kako stižemo do zrelijeg doba, učenje i pamćenje sve je sporije, a da cela stvar bude teža, stalno smo bombardovani trivijalnim i beskorisnim vestima.

  Bright Side predlaže neke trikove kako da bolje pamtite stvari:

  1. Probajte da razumete ono što učite. Stvari koje se razumeju čak do 9 puta brže se pamte.

  2. Učite najpotrebnije informacije. Postavljajte prioritete pravilno.

  3. Imajte ovo na umu: informacije na početku i na kraju najbolje se pamte.

  4. Usmeravajte svoju pažnju s jedne teme na drugu. Ako učite simultano slične stvari, to može lako da se pomeša.

  5. Učite suprotne stvari. Ako učite strani jezik, pamtite reč, i odmah njenu suprotnost, na primer – dan i noć. Suprotnosti je lakše zapamtiti.

  6. Napravite svoju „umnu palatu“. Ideja je da povežete određene stvari sa određenim mestima. Na primer, ako ste u svojoj sobi, probajte da povežete ono što učite sa nekim predmetom u sobi. Ponovite to nekoliko puta. Nakon toga, pokušajte da se prisetite kako soba izgleda u vašem sećanju, i ponovite stvari koje ste naučili na taj način.

  7. Koristite „povezujuće reči“. Poenta te tehnike jeste da povežete jednu naučenu lekciju sa drugom. Kada se setite „povezujuće reči“, automatski ćete se prisetiti i ostalih informacija.

  8. Povežite nove reči sa onima koje već znate. Ako učite novi jezik, možete da zapamtite nešto na osnovu onoga što već znate.

  9. Izmišljajte priče. Ako morate da zapamtite mnogo informacija po određenom redosledu, pokušajte da „udenete“ delove u priču. Bitno je da su delovi povezani jedni sa drugima nekom vrstom zapleta.

  10. Ako je potrebno, koristite i diktafon (možete i preko telefona). Snimajte informacije koje učite, i preslušajte snimak nekoliko puta. Ova metoda je najbolja za one kojima leži „audio“ pamćenje.

  11. Vizualizujte. Koristite govor tela kada učite. Tako ćete uključiti i mišiće u pamćenje.

  12. Izaberite samo najbolje materijale (za učenje). Nemojte koristiti zastarele knjige i metode učenja. Izaberite onaj metod koji vam najbolje leži, i nemojte na tome štedeti.

  Izvor: BIZLife/Bright Side

  Foto: Pixabay

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE