Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  10 razloga zbog kojih ćete kafu voleti još više

  Danas se proslavlja Internacionalni dan kafe, ali za sve nas ljubitelje ovog predivnog napitka, svaki dan je praznik, jer bez šoljice kafe ne možemo da zamislimo dan. Zato smo odlučili da sa vama podelimo i ove zanimljivosti, zbog kojih je još više volimo.

  1. Da li ste znali da je kafa zapravo voće?

  Kafa raste u obliku crvenih bobica na grmu – što znači da je kafa zapravo voće. Unutar bobica se nalazi zrno kafe, koje je zelene boje. Tek se prženjem dobija braon boja zrna na koju smo navikli.

  1. Kafa se nekada i pila i jela!

  Stari Etiopljani su sirova zrna kafe gnječili u nekoj vrsti avana i mešali sa vodom i začinima da bi dobili piće koje im daje energiju, ali su kasnije otkrili da može i da se jede. Gnječenu kafu su mešali sa životinjskom mašću i pravili energetske kuglice, koje su jeli pre odlaska u bitke, kako bi im dale potrebnu snagu.

  1. Prva kafana u Evropi otvorena je u Beogradu 1522. godine

  Sa Turskim osvajačima, u Srbiju je stigla i kafa. Poznata činjenica je da je prva kafana u Evropi otvorena zapravo u Beogradu, davne 1522. godine, na Dorćolu, pored Tvrđave. Ulaz u kafanu bio je dozvoljen samo muškarcima. Kafa se pila isključivo iz malih šoljica, a mera je bila 6 zrna po šoljici.

  1. Bah je obožavao kafu i posvetio joj jednu kompoziciju

  Nemački kompozitor Johan Sebastijan Bah je toliko voleo kafu, da je odlučio da ovekoveči svoj omiljeni napitak kroz muziku – komponovao je Kantatu o kafi.

  1. Balzak je pio 60 šoljica kafe dnevno

  Francuski pisac Onore de Balzak je dnevno pio ogromne količine kafe. Priča se da je pio po 60 šoljica dnevno, a da je ukupno popio 50.000 šoljica dok je pisao “Ljudsku komediju”. Balzak je tvrdio da mu ovo piće omogućava da dugo ostane budan i da piše, ali i da mu daje inspiraciju.

  1. Kafa je bila i razlog za razvod braka

   

  U drevnoj arapskoj kulturi postojao je samo jedan razlog da se žena legalno može razvesti: ako joj njen suprug ne pruža dovoljno kafe.

   

  1. U Engleskoj je pokretana peticija protiv kafe
  1. godine, u Velikoj Britaniji, u “Peticiji žena protiv kafe”, pripadnice lepšeg pola su pokušale uvesti zabranu kafe svim muškarcima mlađim od 60 godina, tvrdeći da ih kafa pretvara u ‘beskorisne leševe’ i da su počeli ‘tračariti više od žena’.
  1. Ko je pronašao kofein?

  Glavni sastojak kafe – kofein, pronašao je nemački hemičar Runge, kojem je Johan Volfgang Gete darovao nekoliko zrna kafe. U svojoj laboratoriji Runge je u kafi pronašao bezbojne kristale kofeina. Svako zrno kafe sadrži kofein, hlorogenske kiseline, glikozide, polisaharide, lipide, trigonelin, aminokiseline, proteine i minerale (kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor i sumpor).

  1. Postoje dve vrste zrna kafe


  U svetu postoje dve vrste zrna kafe: arabika i robusta. Arabiku pije 70% stanovništva, dok 30% više voli robustu, jaču vrstu kafe koja sadrži više kofeina od arabike.

  1. Najskuplja kafa na svetu – Kopi luvak!

   

  Kafa “luvak” potiče iz izmeta cibetke, malog sisara sličnog kuni, koji se hrani samo plodom kafe. Životinje ne vare zrno, već ga iz digestivnog trakta izbacuju prirodnim putem. Nakon sušenja i prženja, zrna ove kafe koriste se za pravljenje napitka koji nije toliko gorak kao tradicionalna kafa i koji ima karamelizovani ili čokoladni ukus. Zbog specifičnog zanatskog načina proizvodnje, kafa “luvak” je veoma retka sa proizvodnjom koja se procenjuje na svega 450 kilograma godišnje u svetu. Na tržištu njena cena može dostići i 1.000 evra po kilogramu, što je čini najskupljom na svetu.

  Svako ima svoju omiljenu kafu, ali koju god vrstu da pijete, uzmite šoljicu i nazdravite Internacionalnom danu kafe uz Doncafé. Znamo da slavite!

  Izvor: BIZLife/PR tekst

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE