Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  10 „nečuvenih“ predviđanja za 2021. godinu

  Amazon će „kupiti“ Kipar i tamo preseliti svoje sedište, Nemačka će spasiti prezaduženu Francusku, a tehnološka dostignuća doneće obilje čiste energije.

  Da, ovo je doba godine kada Saxo banka iznosi svojih 10 „nečuvenih“ predviđanja za narednih 12 meseci. Okupili su čitav „kult“ koji ih prati i iako nisu sve prognoze u potpunosti ozbiljne, dizajnirane su tako da nateraju investitore da razmišljaju o rizicima koji mogu da utiču na tržišta, prenosi magazin Forbs.

  Evo „nečuvenih“ predviđanja banke za 2021. godinu.

  1. Amazon „kupuje“ Kipar

  Oprezan zbog intervencije regulatora, Amazon seli svoje EU sedište na Kipar i pomaže zemlji da prepravi svoja poreska pravila u korist tehnološkog giganta. Ovo pruža finansijski vetar u leđa teško zaduženom Kipru, ali primorava EU da uskladi poreska pravila među svojim članicama.

  2. Nemačka spašava Francusku

  Zbog velikih dugova, serija korporativnih bankrota gura francuske finansije na ivicu. Masovna prodaja francuskih banaka primorava Pariz da moli Nemačku da natera Evropsku centralnu banku da je izbavi.

  3. Blockchain tehnologija ubija lažne vesti

  Usled sve većeg broja dezinformacija, renomirane medijske kuće i društvene mreže uzvraćaju udarac, premeštajući vesti u blockchain mrežu koja je proverljiva.

  4. Nova kineska digitalna valuta dovodi do tektonskih promena u tokovima kapitala

  Digitalni juan otvara pristup kineskim tržištima kapitala i poboljšava efikasnost, što rezultira stabilnošću. Juan se sve više nadmeće sa američkim dolarom kao rezervna valuta.

  5. Zelena tehnologija donosi obilje energije, ali ubija vetar

  Napredni algoritam veštačke inteligencije rešava zagonetku komercijalne fuzione energije, preuređujući M.I.T. fuzioni reaktor SPARC i pokrećući kvantni skok napred u energetskoj tehnologiji. To znači da svaki dom postaje energetski nezavisan, ali ubija sektor energije vetra.

  6. Univerzalni osnovni dohodak ubrzava odlazak iz velikih gradova

  Kako tehnološki napredak izaziva sve više tehnoloških viškova i rastuću nejednakost, društva prepoznaju da se moraju prebaciti na univerzalni model osnovnog dohotka. Automatizacija čini većinu gradskih kancelarija suvišnim, uništavajući vrednost imovine i podstičući ljude da napuste gradove.

  Pixabay

  7. Građanski tehnološki fond isplaćuje dividende za remećenje

  Zbog tehnologije koja desetkuje radna mesta u nekoliko sektora, stvara se fond koji plaća takozvanu „dividendu za remećenje“, kako bi pokušao da podeli deo dobiti od ovog napretka u produktivnosti.

  8. Efikasna vakcina protiv Covid-19 ubija zombi kompanije

  Ekonomski poremećaj koji je donela pandemija primorao je mnoge kompanije da se značajno zaduže da bi preživele. Kako se ekonomija bude oporavljala nakon vakcine, težina podsticaja koji se upumpavaju na tržišta rezultira ekonomskim pregrevanjem, što dovodi do povećanja inflacije. Rastuće kamatne stope kao odgovor rezultiraju talasom propadanja.

  9. Cene srebra udvostručene zbog potražnje solarne energije

  Rastuća inflacija tokom 2021. podstiče snažnu potražnju za plemenitim metalima. Pošto SAD, Kina i EU sklapaju zelene ugovore, ovo pokreće rast tražnje za srebrom u industrijskoj primeni, što rezultira smanjenjem ponude.

  10. Tehnologija sledeće generacije jača tržišta u razvoju

  Napredak u satelitskoj isporuci Interneta, kao što je SpaceX-ov Starlink, masovno će povećati pokrivenost Internetom na graničnim i tržištima u razvoju. To će prouzrokovati revoluciju u obrazovanju i poslovnoj produktivnosti, kao i fintech-u.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Tara

   Nisu ovo predviđanja nego plan. Zameniti čovekov rad robotima (nemaš zdravstveno osiguranje, poreze, doprinose, topli obrok, prevoz, kancelarije, sindikate, povrede na radu itd.), a manji broj ljudi će da održava takav sistem. Naravno nadam se da će neki svetli primeri moralnih da poremete mračnu budućnost ologarha.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE