Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  10 navika koje su psiholozi povezali sa srećom

  Postoje neke aktivnosti koje mogu odmah da vam podignu raspoloženje i poprave dan. One su začin koji vam običan dan pretvaraju u dan za koji sa osmehom možete da kažete da je bio lep i veseo. Najčešće su to male stvari, a čine mnogo za nas. I mnoga psihološka istraživanja potvrdila su da su ove aktivnosti blagotvorne za naše zdravlje i raspoloženje.

  1. Gledajte u zvezde

  Ništa jednostavnije, zar ne? Posebno u ovim toplim, letnjim i vedrim noćima. Bilo da ste na odmoru, na moru, planini, ili kod kuće, uveče izdvojite malo vremena za druženje sa samim sobom. Gledanje u zvezdano nebo smiruje, oslobađa od stresa i čini da budete zadovoljniji.

  2. Čitajte avanturističku priču.

  Istraživanje iz 2012. godine pokazalo je da čitanje nečijeg avanturističkog iskustva čini da se osećamo zadovoljnije, opuštenije, a i voljniji smo da pomognemo drugima.

  3. Idite u prirodu.

  Samo nekoliko sati u prirodi, gledanje u vodu, u zelenu prirodu, može da vas opusti i smanji novi kortizola – hormona koji je marker za stres. Oni koji žive u urbanim sredinama podložniji su stresu, pa stručnjaci često preporučuju „terapiju šumom“.

  4. Radite stvari koje radite kada ste srećni – čak i kada niste.

  Pozitivne emocije ne samo da imaju moć da neutrališu one negativne, već mogu da ohrabre ljude da budu proaktivniji. Imate posebnu pesmu koju puštate kada ste srećni, idete u izlazak samo kada ste lepo raspoloženi? Promenite to, ove aktivnosti mogu da vam poprave raspoloženje.

  5. Upražnjavajte kulturne aktivnosti.

  Poseta muzeju ili odlazak na koncert mogu da vam podignu raspoloženje. To su potvrdila i istraživanja oko 50.000 odraslih ispitanika u Noverškoj – oni koji su išli na predstave i generalno bili aktivni po pitanju kulturnih događaja, pokazali su manji novi anksioznosti i depresije, kao i veće zadovoljstvo svojim životom.

  6. Postavite realne ciljeve.

  Budite određeni kada postavljate ciljeve – neka budu jasno definisani, tako da na kraju stvarno ispunite taj zadatak i budete zadovoljniji učinjenim. Tako na primer, umesto da sebi kažete da ćete štedeti više, postavite konkretni cilj – izdvajanje određene sume na stranu čim primite platu. To je, bar se nadamo, dostižniji cilj kojim ćete biti zadovoljni.

  7. Zapišite svoja osećanja.

  Da li ste ikada čuli za izraz – „Kada ste ljuti na nekoga, napišite mu pismo i nemojte mu poslati pismo?“ Možda vam to deluje kao traćenje vremena, ali nauka kaže da kada zapisujemo svoja osećanja čistimo misli, i rešavamo probleme mnogo efikasnije.

  8. Trošite novac na druge, ne na sebe.

  I sami znate koliko može da vam ulepša dan kada nešto poklonite drugome. Taj izraz oduševljenja koji vidite dovoljni su da vam dan bude lep.

  9. Oprostite.

  Kada se negativne emocije akumuliraju, to loše utiče na nas, i na naše zdravlje. Znate kako se kaže da svaka bolest prvo potiče iz glave… Gnev, ljutnja, povređeni ponos, osećaj nepravde koji se dugo talože u nama mogu doslovce da nas unište… Zato stručnjaci kažu da oprostimo, da pustimo ta osećanja da ispare, ako već ne možemo ništa da uradimo povodom njih. To je, pre svega, usluga za nas same.

  10. Uprljajte ruke – bukvalno.

  Postoje čak studije koje kažu da postoje određene bakterije u prašini koje podižu raspoloženje i deluju slično kao antidepresivi. Mycobacterium vaccae stimuliše lučenje serotonina u mozak, što dovodi do sreće. Pomalo ludo, zar ne? Ipak, ruke možete da zaprljate u svojoj bašti, cvećnjaku, na terasi, dok bojite, krečite, pravite nešto, radite po kući… A kada završite sve te poslove čiji rezultat možete odmah da vidite, nema lepšeg osećaja.

  [preporucene_vesti ids=“263130, 244603, 236571″]

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE