Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Beč, gradovi

  10 najpoželjnijh gradova za život: Evropski dominiraju na listi

  Treću godinu zaredom, Beč, glavni grad Austrije, proglašen je najpoželjnijim za život, prema Economist Intelligence Unit-u.

  Godišnji izveštaj, koji ima za cilj da pokaže koliko je grad pogodan za život, ispitao je 173 grada širom sveta na osnovu 30 indikatora organizovanih u pet kategorija: stabilnost, zdravstvena zaštita, kultura i životna sredina, obrazovanje i infrastruktura.

  Podstaknut svojim savršenim rezultatima za stabilnost, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i infrastrukturu, Beč je predvodio ovogodišnju listu, a prate ga zapadnoevropske zemlje: Kopenhagen, Danska, na drugom mestu i Cirih, Švajcarska, na trećem.

  Ukupni rezultat Beča je bio manji u kategorijama kulture i životne sredine, „zbog nedostatka velikih sportskih događaja“, prema Globalnom indeksu kvaliteta života (EIU) za 2024.

  „EIU indeks je delimično porastao tokom prošle godine. Pad stabilnosti i infrastrukture u brojnim gradovima u naprednim ekonomijama nadoknađen je strukturnim poboljšanjima u zdravstvu i obrazovanju u nekoliko gradova na tržištima u razvoju“, navodi se u izveštaju.

  Kopenhagen, balans, gradovi

  Kopenhagen, gradovi (Pixabay)

  10 najpoželjnijih gradova na svetu, prema EIU:

  Beč, Austrija
  Kopenhagen, Danska
  Cirih, Švajcarska
  Melburn, Australija
  Kalgari, Kanada
  Ženeva, Švajcarska
  Sidnej, Australija
  Vankuver, Kanada
  Osaka, Japan
  Okland, Novi Zeland

  Četiri azijsko-pacifička grada ušla su u ovogodišnjih 10 najboljih: australijski gradovi Melburn i Sidnej, kao i Osaka u Japanu i Okland na Novom Zelandu.

  Melburn, Sidnej i Vankuver ušli su u prvih 10 ove godine, ali su pali „usred značajnog manjka dostupnosti stanova“, saopštio je EIU. Iz istog razloga, Toronto je ove godine pao na 12. mesto, nakon što je u prethodne dve godine bio među 10 najboljih.

  Zapadna Evropa je bila region sa najboljim učinkom za život na globalnom nivou, sa ukupnim rezultatom 92 od 100. Međutim, on je opao od prošle godine zbog porasta protesta i kriminala, što je uticalo na kategoriju stabilnosti, navodi se u izveštaju.

  Severna Amerika je bila drugi najbolji region, sa prosečnim rezultatom od 90,5 od 100, i najvišim rangom za obrazovanje. Tekuća stambena kriza u Kanadi uticala je na infrastrukturne rezultate u regionu, rekao je EIU.

  Gradovi

  Amerika, SAD, gradovi (Freepik)

  10 najpoželjnijih gradova u Aziji

  Azijski gradovi nastavljaju da rastu u svojim rezultatima za život na globalnom nivou. Posebno, Hong Kong je zabeležio najveći skok u ovogodišnjoj studiji, popevši se sa 61. mesta na 50. mesto u rangu, piše CNBC Make It.

  „Iako se nije baš vratio na rezultate pre 2019. godine, politički pejzaž Hong Konga se stabilizovao, a rizici od prekida masovnih protesta sada su zanemarljivi“, navodi EIU.

  „Zakon o nacionalnoj bezbednosti i lokalni propisi koji su uvedeni ranije 2024. godine vratili su političku stabilnost, ali ova promena rezultata odražava ogromnu trgovinu u odnosu na civilno društvo u Hong Kongu, o čemu svedoči opadajući rezultat grada u našem odvojeno objavljenom Indeksu demokratije“, saopštio je EIU.

  10 najpoželjnijih gradova u Aziji:

  Melburn, Australija (4. u svetu)
  Sidnej, Australija (7.)
  Osaka, Japan (9. )
  Okland, Novi Zeland (10.)
  Adelejd, Australija (11.)
  Tokio, Japan (14.)
  Pert, Australija (15.)
  Brizbejn, Australija (16.)
  Velington, Novi Zeland (20.)
  Singapur, Singapur (26.)

  Veliki skok zabeležio je i Singapur, koji je zauzeo 26. mesto na svetu, i bio je drugi najveći uzlazni put u poslednjih 12 meseci. Mala nacija jugoistočne Azije postigla je savršenu 100 u kategoriji zdravstvene zaštite.

  Japanski gradovi Osaka i Tokio takođe su se našli na listi 10 najboljih za Aziju.

  „Kao najnaseljeniji među 20 najboljih gradova, Tokio zaslužuje dodatnu zaslugu jer je u stanju da održi visoke standarde pružanja javnih usluga i bezbednosti u ogromnoj populaciji“, saopštio je EIU.

  Indijski gradovi su opali u rezultatima za život, delimično zbog lošeg kvaliteta vazduha u zemlji.

  „Razvoj infrastrukture je takođe prioritet za vladu, ali s obzirom na veličinu i geografiju zemlje, biće potrebno vreme da se poboljša“, navodi EIU.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash, Pixabay, Freepik

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE