Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Znate li odakle plivačima na Olimpijskim igrama TAMNI KRUGOVI na leđima?

  Veliku pažnju na početku Olimpijskih igara u Tokiju, privukli su mnogi sportisti, uglavnom plivači koji si debitovali na takmičenju, a kod kojih su se na leđima ili ramenima mogli videti neobični tamni krugovi.

  Inače nije prvi put da se krugovi bolnog izgleda, vide kod sportista koji učestvuju na takmičenjima.

  Pre pet godina ove tačke su se mogle videti na leđima, ramenima i nogama osvajača zlatne medalje u plivanju Majkla Felpsa.

  Tada je objasnio da je lečio rame, jer je tamo obično osećao najviše bolova.

  Za sve koji se pitaju šta ti krugovi znače, ožiljci potiču od procesa koji se naziva “cupping”- drevna terapija koja ima svoje korene u bliskoistočnim i azijskim kulturama.

  Tvrdi se da ova praksa ima bezbroj koristi, kao što je povećanje cirkulacije krvi, ublažavanje napetosti mišića i podsticanje obnavljanja ćelija, iako su naučni dokazi o njenim prednostima oskudni.

  Kako izgleda i šta podrazumeva to „lečenje“?

  Terapija podrazumeva “usisavanje” kože pomoću staklenih, keramičkih, bambusovih ili plastičnih čaša.

  Stvara se pritisak na kožu unutar čaše gde se postavlja se uređaj koji usisava, odnosno kada se postavi na kožu, izbacuje vazduh.

  Smatra se da povlačenje kože na ovaj način, pospešuje dotok krvi u usisno područje, a zatim ubrzava proces ozdravljenja.

  Postoji i drugi manje korišćen tretman poznat kao „mokro kupiranje“.

  U ovom postupku se koristi blago usisavanje šolje, koja se ostavlja na mestu malo duže.

  Nakon uklanjanja čaše, lekar malim skalpelom pravi male rezove na koži. Zatim se obavlja drugo usisavanje radi uklanjanja male količine krvi.

  Studija objavljena u Journal of Acupuncture and Meridian Studies 2018. otkrila je da je “mokro nakupljanje” smanjilo količinu otrovnog metala u krvi.

  Poreklo ove tehnike nije sasvim jasno, a koristilo se u tradicionalnoj iranskoj medicini sa uverenjem da može da poboljša izgled ožiljnog tkiva, a mokro i suvo kupiranje se u Kini izvodi od 1950.-ih godina.

  Ipak, čini se da su koreni ove tehnike mnogo stariji- poznato je da je Hipokrat koristio čaše za lečenje unutrašnjih bolesti.

  Zašto kupiranje ostavlja trag u krugovima?

  Usisna čaša se stavlja na kožu samo nekoliko minuta, ali to je dovoljno dugo da kapilari puknu neposredno ispod površine, formirajući tamnoljubičaste čireve ispod kože.

  Glumica Gvinet Paltrou rekla je da joj je još ranje guru preporučio tu terapiju, I pre nego što su takvi ožiljci mogli da se vide kod sportista na Olimpijskim igrama.

  Američki Nacionalni centar za komplementarno i integrativno zdravlje zaključuje da „nije urađeno dovoljno visokokvalitetnih istraživanja“ da bi se zaključilo da li je ova metoda korisna.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE