Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Značaj sistema osiguranja depozita za stabilnost finansijskog sistema Srbije“

  Povodom donošenja Zakona o izmenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita i u susret Svetskom danu štednje, u sredu 30. oktobra 2019. godine u Narodnoj banci Srbije održan je okrugli sto pod nazivom „Značaj sistema osiguranja depozita za stabilnost finansijskog sistema Srbije“.

  Okrugli sto organizovali su Agencija za osiguranje depozita (Agencija), Beogradska bankarska akademija i Udruženje banka Srbije uz podršku Narodne banke Srbije.

  U ime domaćina skupa, Narodne banke Srbije, učesnicima se obratila viceguverner Dragana Stanić, a uvodnu reč dali su emeritus prof. dr Hasan Hanić, predsednik Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita i predsednik Beogradske bankarske akademije, Vladimir Šarić, predsednik Odbora direktora Agencije za osiguranje depozita, i Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

  U diskusiji su učestvovali predstavnici Narodne banke Srbije, Ministarstva finansija, Komisije za hartije od vrednosti, Udruženja banaka i poslovnih banaka, kao i istaknuti stručnjaci i naučnici iz oblasti finansija. O iskustvima u svojim jurisdikcijama govorili su i visoki predstavnici agencija za osiguranje depozita Ruske Federacije, Italije i Hrvatske.

  Učesnici su govorili o efektima izmena i dopuna Zakona o osiguranju depozita na stabilnost finansijskog sistema i na poslovanje banaka, uporednoj praksi i iskustvima vezanim za unapređenje drugih sistema osiguranja depozita, kao i procesu nastajanja Evropskog sistema osiguranja depozita (EDIS).

  Viceguverner Dragana Stanić u svom obraćanju naglasila je da su zahvaljujući dobrim ekonomskim rezultatima i stabilnosti koja traje punih sedam godina danas depoziti u bankama daleko sigurniji, a moć države da ih dodatno zaštiti – još veća. Permanentnom rastu štednje doprinosi stalan i evidentan napredak na makroekonomskom planu, pozitivni trendovi na tržištu rada, stabilna i niska inflacija koja se već šest godina uzastopno kreće u proseku oko 2%, očuvana relativna stabilnost deviznog kursa i stabilan i zdrav bankarski sektor koji uliva dodatnu sigurnost građanima da su njihova sredstva u domaćim bankama bezbedna. Viceguverner je posebno istakla da je zahvaljujući čvrstim temeljima koje je postavila guverner dr Jorgovanka Tabaković i Narodna banka Srbije omogućen rekordan rast dinarske štednje u 2018. i prvih devet meseci 2019. godine i, u susret svetskom danu štednje, podsetila da sve analize Narodne banke Srbije pokazuju da je dinarska štednja i u kratkom i u dugom roku isplativija od devizne štednje.

  Profesor dr Hasan Hanić naveo je u uvodnoj reči da osiguranje depozita, koje predstavlja osnovnu delatnost Agencije, značajno doprinosi jačanju poverenja, a time i stabilnosti bankarskog sektora u celini. „Zahvaljujući visokom stepenu poverenja u bankarski sistem Srbije štednja građana neprekidno raste uprkos tome što se kamatne stope iz godine u godinu smanjuju. Takođe, zahvaljujući poverenju u bankarski sistem i u stabilnost nacionalne valute stepen dinarizacije privrede naše zamlje je u stalnom porastu.“

  Vladimir Šarić podsetio je da sistem osiguranja depozita štiti najranjivije kategorije deponenata i značajno doprinosi očuvanju finansijske stabilnosti u zemlji i naglasio da je, upravo u uslovima finansijske stabilnosti, izmenjen zakonski okvir koji uređuje domaći sistem osiguranja depozita čime se sistem dodatno unapređuje i usaglašava sa pravnim tekovinama Evropske unije i međunarodnim standardima.

  „Izmenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita biće postignuti sledeći ciljevi: smanjenje nivoa rizika u poslovanju banaka zahvaljujući uvođenju mogućnosti obračuna i naplate premije od banaka na osnovu utvrđenog nivoa rizika u poslovanju svake pojedinačne banke; pravedniji pristup obračunu premije osiguranja depozita zbog izmene osnovice za obračun; unapređenje položaja i zaštite deponenata naročito u postupku spajanja i pripajanja banaka na tržištu, što ujedno jača poverenje deponenata i javnosti u bankarski sistem; veća održivost finansiranja Fonda za osiguranje depozita zahvaljujući povećanju ciljnog iznosa Fonda i povećanje delotvornosti sistema osiguranja depozita kroz usklađivanje sa najboljom međunarodnom praksom“, naveo je Vladimir Šarić.

  Vladimir Vasić je istakao da sistem osiguranja depozita sasvim izvesno pozitivno utiče na jačanje poverenja javnosti u bankarski sektor,  na sprečavanje i ublažavanje efekata nastupanja eventualnih neželjenih situacija na nivou pojedinačne banke, ali i bankarskog sistema i da doprinosi rastu štednje u bankarskom sistemu.

  “Dalje unapređenje finansijske stabilnosti kroz usvojene izmene Zakona o osiguranju depozita vidimo pre svega u dva instituta koji se ovim izmenama uvode u sistem osiguranja depozita, a to su: obračun premije osiguranja depozita i na osnovnu stepena rizika poslovanja banke i definisanje osnovice za obračun premije na nivo visine osiguranih iznosa“ naglasio je Vasić.

  Sistem osiguranja depozita u Republici Srbiji podrazumeva obavezno osiguranje depozita fizičkih lica, preduzetnika i mikro, malih i srednjih pravnih lica u svim bankama koje posluju s dozvolom za rad Narodne banke Srbije, saglasno Zakonu o osiguranju depozita.

  Sredstva Fonda za osiguranje depozita koriste se u slučaju stečaja ili likvidacije banke, kada se zaštićenim kategorijama deponenata isplaćuje osigurani iznos u visini njihovih deponovanih sredstava (računajući i kamatu) do 50.000 evra i u slučaju restrukturiranja banke u skladu sa Zakonom o bankama.

  Osiguranje plaćaju isključivo banke, a ne deponenti. Sve banke su obavezne da osiguraju depozite kod Agencije za osiguranje depozita i da plaćaju premiju osiguranja, a u cilju zaštite depozita osiguranih katetorija deponenata i očuvanja finansijske stabilnosti u Republici Srbiji.

  Izvor: BIZLife

  Foto: UBS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE