Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zloupotreba antibiotika globalni problem

  Rezistencija bakterija na antibiotike je globalni problem i neophodan je zajednički trud lekara, farmaceuta, ali i veterinara kako bi se obezbedila njihova racionalna primena.

  To se moglo čuti na Međunarodnom seminaru „Upotreba i zloupotreba antibiotika – medicinski i pravni aspekti“ održanom u Beogradu u okviru Kampanje za racionalnu upotrebu antibiotika.

  Seminar je otvorio državni sekretar Ministarstva zdravlja, dr Meho Mahmutović koji je istakao značaj edukacije i saradnje sa ekspertima u naporima za kontrolu antimikrobne rezistencije, koja predstavlja globalni javnozdravstveni problem.

  On je naglasio da je u okviru napora Ministarstva zdravlja da se sprovedu aktivnosti i mere za kontrolu antimikrobne rezistencije izrađen Nacrt nacionalne strategije za kontrolu antimikrobne rezistencije.

  Stručni skup je okupio oko 500 lekara različitih specijalnosti – ginekolozi, hirurzi, infektolozi, epidemiolozi, farmakolozi, mikrobiolozi, lekari opšte medicine, koji su imali priliku da čuju izlaganja 25 predavača, među kojima je bilo osam stranaca, saopštili su organizatori.

  Edukacija je organizovana kako bi se lekari upoznali sa najnovijim svetskim saznanjima u oblasti antimikrobne terapije, kako se pristupa pojedinim infekcijama, ali i da se ukaže na značaj racionalne i restriktivne primene antimikrobnih lekova u sistemu zdravstvene zaštite.

  Skup je organizovalo Srpsko udruženja za antimikrobnu hemoterapiju i Regionalna lekarska komora Beograda, uz podršku Ministarstva zdravlja. Ministarstvo zdravlja pokrenulo je Kampanju za racionalnu upotrebu antibiotika, sprovođenje niza mera i aktivnosti, kako bi se sačuvala efikasnost antibiotika, smanjila antimikrobna rezistencija, sprečilo neželjeno produženje trajanja bolesti, smanjili rizici od smrtnog ishoda i smanjili ukupni zdravstveni troškovi za lečenje.

  Sprovođenje navedenih aktivnosti realizuje se u okviru „Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije“ Ministarstva zdravlja, uz podršku Svetske banke.

  Izvor: BIZLife/B92/Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE