Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Žene u ovoj godini neće moću u penziju ni sa 63 godine

  Žene u Srbiji će od danas u starosnu penziju moći da idu sa 63 godine i dva meseca života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

  Granica za odlazak u starosnu penziju za žene pomerena je ove godine za dva meseca, dok za muškarce važe isti uslovi kao i prošle godine – napunjenih 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

  Za starosnu penziju osiguranici oba pola mogu to pravo ostvariti sa navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

  Od danas su promenjeni i uslovi za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju, pa je muškarcima potrebno 40 godina staža osiguranja i 59 godina života, a ženama najmanje 39 godina i četiri meseca staža osiguranja i 58 godina i četiri meseca života.

  Penzija se u tom slučaju trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju u toj kalendarskoj godini a ukupan iznos umanjenja za prevremenu starosnu penziju može maksimalno da iznosi 20,4 odsto.

  Mesečna primanja svim penzionerima u Srbiji od ove godine će biti uvećana za 5,9 odsto, u skladu sa rastom bruto domećeg proizvoda (BDP) i inflacije, pa će prosećna penzija iznositi oko 29.400 dinara. O

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/Branislav Božić

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE