Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Gas, nezaposlenost

  „Zeleno svetlo“ iz Sarajeva za gasni interkonektor sa Hrvatskom i Srbijom

  Savet ministara Bosne i Hercegovine usvojio je odluku kojom se „daje zeleno svetlo“ za potpisivanje sporazuma sa Hrvatskom i Srbijom o izgradnji gasovoda iz te dve države prema BiH, odnosno Južne i Istočne gasne interkonekcije.

  Južna interkonekcija odnosi se na izgradnju gasovoda od Zagvozda u Hrvatskoj prema Posušju i Novom Travniku u BiH, sa odvajanjem jednog kraka prema Mostaru.

  Južna interkonekcija treba da bude alternativa za ruski gas i odnosi se na uvoz gasa iz Azerbejdžana.

  Polemiku ranijih dana je izazvala izjava člana Predsedništva BiH Željka Komšića da je formirano posebno preduzeća pod kontrolom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, koje bi se bavilo transportom i distribucijom gasa iz Hrvatske, čime bi se zaobišlo javno preduzeće BH Gas, koje je u nadležnosti Federacije BiH.

  Istočna interkonekcija podrazumeva izgradnju gasovoda iz Srbije prema Bijeljini i dalje prema Banjaluci, Prijedoru i Novom Gradu.

  Istočna interkonekcija bi trebalo da bude nova ruta za ruski gas i na njoj insistira vlast Republike Srpske.

  Ova dva međudržavna sporazuma sa Hrvatskom i Srbijom treba da odobri Predsedništvo BiH, a Željko Komšić i Denis Bećirović ranije su najavili da neće podržati ove sporazume, ako se pre toga ne usvoji zakon o gasu na državnom nivou.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE