Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zekić: Nećemo da pravimo „DIVLJI ZAPAD“, REM nije politizovan

  Više međunarodnih i domaćih medijskih organizacija tražilo je da se obustavi konkurs za dodelu nacionalnih frekvencija koje je raspisalo Regulatorno telo za elektronske medije 15. aprila, dok ne budu usvojene izmene Zakona o elektronskim medijima, i ne bude izabran novi sastav REM-a.

  Regulatornom telu je zamerena i politizovanost rada, kao i izostanak reakcije na uznemiravajuće scene nasilja u rijaliti programima koji se emituju na televizijama Hepi i Pink.

  Predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić ne haje mnogo na ove kritike negirajući politizaciju Regulatornog tela i navodeći da je konkurs raspisan po zakonu.

  „Da se malo igram sa čuvenom izrekom o lepoti koja je u oku onoga koji gleda (nastala je tako što je Maritian pogrešno interpretirao Tomu Akvinskog), mogla bih da kažem da politizacija REM-a postoji samo kod onih koji o toj politizaciji govore. Pri tom je njihov pogled zamućen tom politizacijom, što uzrokuje i iste takve, mutne zaključke“, ocenjuje Zekić.

  Olivera Zekić (YouTube)

  Klasičan primer te pomućenosti je, dodaje, i poslednji zahtev koji im je upućen, da REM poništi konkurs za dodelu frekvencija, i da on bude obnovljem tek kada se donese novi Zakon o elektronskim medijima i kada se izabere novi Savet REM-a.

  „Odlično, samo što se time suspenduje Zakon po kojem je konkurs raspisan, i omogućava nezakonito emitovanje programa. Naime, po Zakonu, dozvole za frekvencije četiri televizije (Pink, B92, Prva, Hepi), važe do 4. avgusta ove godine, i ako se do tada konkurs ne završi i dozvole ne budu date ili njima, ili nekim drugim televizijama, one bi tog dana morale da prekinu sa radom, ili da nastave, ovaj put protivzakonito, emitovanje“, navodi Zekić.

  „Nećemo da pravimo divlji zapad“

  Prema njenim rečima, to bi verovatno odgovaralo onima koji nemaju nacionalnu pokrivenost, „ali bi od srpskog medijskog prostora napravilo divlji zapad, na kojem nikakva pravila ne važe“.

  „Da se to ipak ne bi dogodilo, ovaj Savet REM-a, jeste u punom sastavu i kapacitetu, nastaviće da se drži zakona, i da postupa isključivo po njemu, ne obazirući se na ideje koje se svode na puku propagandu onih koji su zainteresovani za dozvole za nacionalnu pokrivenost. Njima ponovo preporučujem da umesto raznih udruga i medija, angažuju dobre pravnike koji će im objasniti šta sve treba da urade da bi mogli i da konkurišu, i da dobiju dozvolu“, poručuje Zekić.

  Televizor (Pixabay)

  Zahtevi za odlaganje konkursa

  Međusektorska grupa za slobodu izražavanja i medija Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji zahteva odlaganje konkursa za dodelu nacionalnih frekvencija, dok ne budu usvojene izmene Zakona o elektronskim medijima, i ne bude izabran novi sastav REM-a, piše Danas.

  Naglasili su da je u Akcionom planu za sprovođenje Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji 2020-2022 predviđeno da se najkasnije do kraja juna ove godine Zakon o elektronskim medijima izmeni u pogledu izbora članova Saveta REM-a, i da se zatim, po novom konkursu, izabere budući saziv.

  “Smatramo da je neophodno da konkurs za dodelu frekvencija bude raspisan od strane tog novog saziva, a na osnovu prethodno sprovedene analize medijskog tržišta, što je takođe obaveza Regulatora po Zakonu o elektronskim medijima”, navela je međusektorska grupa, ističući da to predstavlja neophodan preduslov kako bi se osiguralo da se nacionalne frekvencije dodele u fer i transparentnom postupku.

  Televizija (Pixabay)

  Zabrinutost zbog načina na koji se postupak trenutno sprovodi su izrazile i organizacije Media Freedom Rapid Response (MFRR) i Nezavisno udruženje novinara Srbije, koje su takođe istakle i politizovanost rada trenutnog sastava Regulatornog tela.

  “U prilog ovome ide i izostanak reakcije REM-a na uznemiravajuće scene nasilja u rijaliti programima koji se emituju na televizijama Hepi i Pink, koje će izvesno konkurisati za obnovu nacionalne frekvencije, a na šta je stručna javnost takođe nedavno ukazivala”, navode medijska udruženja.

  Pink, Hepi, Prva i B92 sa nacionalnom pokrivenošću

  REM je raspisao konkurs za četiri nacionalne TV frekvencije i isto toliko radijskih. Trenutno pravo na nacionalno pokrivanje TV signalom u Srbiji imaju četiri televizije: Pink, Hepi, Prva i B92 u vlasništvu trojice biznismena: Željka Mitrovića, Predraga Rankovića Peconija i Srđana Milovanovića.

  Televizija (Pixabay)

  Konkurs za upražnjenu, petu frekveniciju na kojoj je emitovan program TV Avala još nije raspisan. Država bi od pete frekvencije mogla godišnje da zaradi million evra, a ona je već devet godina neraspoređena.

  TV N1 i Nova S su najavile da će učestvovati na konkursu za nacionalno emitovanje.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay/YT Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE