Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Posao, zdravlje, direktor

  Najmanje 19 direktora je umrlo na poslu 2023: Evo kako su mogli da sačuvaju zdravlje

  Prošla godina nije bila sjajna za izvršne direktore. Prema Challenger, Grey & Christmas-u, 2023. godine, 1.914 izvršnih direktora je napustilo svoja radna mesta.

  To je najveća stopa fluktuacije koju je prijavila globalna firma za pomoć zaposlenima koji su napustili posao i mentorstvo od kada je počela da prati odlaske direktora 2002.

  Prema izveštaju, 19 direktora je umrlo na poslu, što je zabrinjavajuća statistika koja navodi na razmišljanje o izgaranju izvršnih direktora i kako lideri može da postignu dobrobit za sebe ili, barem, ravnotežu između posla i privatnog života u vreme kada posao oduzima mnogo vremena, piše Fast Company.

  ,,Korporativni sportista“

  Nihil Degan, koji savetuje kompanije i izvršne direktore o kritičnim pitanjima u svojoj ulozi generalnog direktora Amerike za ,,Brunswick Group“, kazao je da je disciplina ključna za izbegavanje sagorevanja. Degan se priseća saveta koji je jedan eminentni izvršni direktor podelio pre nekoliko godina:

  „Da biste ovaj posao obavljali održivo, morate da bude bolji ’korporativni sportista’. Morate biti disciplinovani i marljivi u pogledu onoga što radite i sa kim se sastajete“, rekao je on Nihilu.

  Direktori, zaposleni

  Direktor, zaposleni (Unsplash)

  Mnogi uspešni izvršni direktori uspostavljaju rutine ili navike koje im omogućavaju da se odvoje od posla. Izvršni direktor ,,Starbucks-a“ Lakman Narasimhan meditira 20 minuta ujutru i 10 minuta pre spavanja. Osnivač i izvršni direktor Beautycounter-a Greg Renfrev tvrdi da pronalazi ravnotežu tako što daje prednost porodici.

  „Uvek se javljam na telefon kada moja deca zovu kako bi znala koliko su mi važna u životu. Svake večeri se kupam da bih imala malo vremena za sebe – poslednji trenutak u kom mogu da razmišljam , dišem i opustim se”, dodala je ona.

  Balans i zdravlje

  S obzirom na to da je posao vođenja kompanije poslednjih godina postao složeniji, izvršnim direktorima je potreban balans između posla i privatnog života više nego ikada.

  Lider će se boriti da efikasno upravlja radnom snagom koja još uvek oseća posledice pandemije.

  Biće vam teže da donosite odluke u ekonomiji koja se može da izgleda krhko (čak i kada nije) i da upravljate značajnim društvenim i političkim izazovima koji se sve više nalaze u kancelariji.

  Posao, zdravlje

  Posao, zdravlje (Pixabay)

  Recite ,,ne“

  Mnogi izvršni direktori i osnivači su podstaknuti mešavinom ambicija i željom za spoljnim priznanjem koja može da dovede do nezdravog ponašanja i umora.

  Džeri Kolona, bivši rizični kapitalista, autor i trener izvršnih direktora, poziva svoje klijente da se uključe u proces „radikalnog samoispitivanja“ kako bi shvatili šta ih sprečava da odbiju sastanke i zahteve koji su suvišni.

  „Kako sam postao stariji i, verovatno, mudriji, shvatio sam da su stvari koje me teraju da živim van ravnoteže i ne dam prioritet sopstvenom životu i blagostanju, češće unutrašnji pokretači koji pogrešno čitaju svet i navode me da mislim da mogu da budem dostojan ljubavi samo ako, ironično, toliko iscrpim sebe da nestanem (ili, još gore, poželim da nestanem). Odgovor je jednostavan, ali težak: Recite ‘ne'“, zaključio je on.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay, Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE