
Zbog EU pravila o krčenju šuma ova namirnica bi uskoro mogla drastično da POSKUPI
Šolja kafe bi uskoro mogla da poskupi zbog novih pravila proizvodnje kafe i krčenja šuma, smatra predsednik kompanije Lavazza, Giuseppe Lavazza.
Nedavno primenjena pravila o krčenju šuma od strane EU mogla bi da dovedu do toga da bi hiljade poljoprivrednika koji izvoze zrna kafe u EU uskoro mogli da budu odbijeni, jer su proizvedeni na zemljištu koje je nedavno krčeno.
Iako se smatra da pravila EU o krčenju šuma imaju dobre namere, usmerene na očuvanje kvaliteta šuma i smanjenje uticaja krčenja šuma na lokalne zajednice, nekoliko lidera industrije strahuje da su možda loše sastavljena i da je u nekim slučajevima gotovo nemoguće primeniti.
Prema novim pravilima, proizvođači kafe širom sveta moraće da koriste satelitske koordinate kako bi digitalno mapirali kolika je njihova farma i jasno istakli njene granice, kako bi proverili da li je neko zemljište nedavno krčeno.

Kafa (Unsplash)
Međutim, za nekoliko farmera u ključnim zemljama koje proizvode i razvijaju kafu, kao što su Brazil, Vijetnam, Indonezija i Kolumbija, ovo bi bilo skoro nemoguće, zbog sredstava i tehničke stručnosti potrebnih za satelitsko mapiranje.
U razgovoru sa novinarima tokom teniskog turnira na Vimbldonu i objavljenom u Telegrafu, Lavazza je rekao da bi ishod za posao bio „strašan.
Lavazza je dodao: „Ovo uvodi veliko ograničenje, veoma jaku distorziju tržišta. Za sve evropske pečenjare ovo je veoma izazovno. Razmislite o farmerima u Centralnoj Americi, mislim da je vrlo malo njih spremno da se pridržava propisa.“
Granice farmi u mnogim zemljama su zamagljene i traju već generacijama, što dovodi do toga da farmeri ne znaju tačno pun obim svojih farmi i stoga nisu u mogućnosti da pruže informacije potrebne za satelitsko mapiranje. Novi propisi EU će takođe verovatno stvoriti dodatno regulatorno opterećenje za uvoznike kafe, koji će sada morati da sprovode opsežne provere svojih izvoznih partnera, kao što su nezavisne revizije i procene rizika.
Ovo će verovatno povećati troškove i vreme, što bi takođe moglo značiti da mnogi uvoznici kafe u EU razmišljaju o napuštanju bloka i uspostavljanju objekata na drugim mestima, kao što su Kina ili SAD, što bi još više ograničavalo zalihe kafe.
Cene kafe su takođe nedavno rasle zbog prirodnih faktora, kao što su suše, kao i geopolitičkih faktora, kao što je kriza na Crvenom moru, što značajno povećava vreme isporuke i zaostatak u lancu snabdevanja.

Kafa, Lavazza (Pixabay)
Sahra Nguyen, osnivač kompanije Nguyen Coffee Supply, specijalizovane vijetnamske pržionice i uvoznika kafe, rekla je, kako prenosi Perfect Daily Grind: „Postoji mnogo faktora koji utiču na povećanje cene robuste, uključujući nestašice povezane sa sušom koje će dovesti do povećanja cene. Pored toga, nestašica arabike povezane sa klimom će takođe podstaći potražnju za robustom jer će pečenjare morati da diverzifikuju svoju ponudu. Štaviše, postoji priroda trgovanja na Interkontinentalnoj berzi (ICE) koja će uticati na cenu zbog dinamike ponude i tražnje. Ako kompanija predviđa nastavak nestašice, može da obezbedi zalihe ranije, što takođe može povećati cenu.“
Šta je pravilo EU o krčenju šuma?
Prema Evropskoj komisiji, „29. juna 2023. godine stupila je na snagu uredba o proizvodima bez krčenja šuma. Glavni pokretač ovih procesa je proširenje poljoprivrednog zemljišta koje je povezano sa proizvodnjom roba poput drveta, kakaa, soje, palminog ulja, kafe, guma i nekih proizvodi od njih, kao što su koža, čokolada, gume ili nameštaj.
Kao glavna privreda i potrošač ovih dobara povezanih sa krčenjem šuma i degradacijom šuma, EU je delimično odgovorna za ovaj problem i želi da predvodi put ka njegovom rešavanju. Prema uredbi, svaki operater ili trgovac koji stavlja ovu robu na tržište EU, ili izvozi sa njega, mora biti u stanju da dokaže da proizvodi ne potiču sa nedavno posečenog zemljišta ili da su doprineli degradaciji šuma.
Ova pravila takođe imaju za cilj smanjenje emisija ugljenika u EU izazvanih proizvodnjom i potrošnjom ovih proizvoda u bloku. Evropska komisija insistira da promene neće predstavljati prevelik regulatorni ili troškovni teret za poljoprivrednike.
U ovom restoranu je turska kafa 10 puta skuplja od domaće: Evo i zašto (VIDEO)
Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.
Izvor: BIZLife
Foto: Unsplash/Freepik/Pixabay