Zbog 11 zaraženih hrčaka u Hongkongu će ubiti na hiljade malih sisara

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zbog 11 zaraženih hrčaka u Hongkongu će ubiti na hiljade malih sisara

  Vlasti u Hongkongu planiraju da ubiju oko 2.000 hrčaka i drugih malih sisara zbog epidemije koronavirusa povezane sa prodavnicama kućnih ljubimaca u gradu.

  Širenje delta soja virusa povezano sa radnikom u jednoj od prodavnica kućnih ljubimaca navelo je zvaničnike da testiraju stotine životinja – 11 hrčaka je bilo pozitivno.

  Za razliku od mnogih drugih mesta, Honkong je, poput centralnih kineskih vlasti, zadržao strategiju “nulte kovida” usredsređenu na eliminisanje bolesti.

  Zvaničnici su saopštili da bi ovaj slučaj mogao da bude primer prenošenja virusa sa životinje na čoveka.

  U prvi mah je izgledalo da će ostale životinje u prodavnicama kućnih ljubimaca imati više sreće od hrčaka i da će preživeti, s obzirom da su, recimo, zečevi i činčile imali negativne testove.

  Ali kao “preventivnu meru” vlasti su odlučile da ubiju 2.000 hrčaka i drugih malih sisara.

  U Honkongu ima 34 prodavnica kućnih ljubimaca i centara za čuvanje životinja.

  Svi novi vlasnici kućnih ljubimaca koji su kupili hrčka od 22. decembra, možda kao novogodišnji poklon, moraće da predaju životinju vlastima na eutanaziju.

  U toku je uspostavljanje telefonske linije za vlasnike hrčaka, a biće uvedena i zabrana uvoza i prodaje hrčaka i drugih malih sisara, saopštili su predstavnici vlasti.

  “Ubićemo ih na human način”

  I životinje, poput pasa, mačaka i glodara, koji se obično drže kao kućni ljubimci, mogu da budu zaraženi virusom kovid-19.

  Ali nema jasnih dokaza da kućni ljubimci mogu lako da prenesu infekciju na ljude.

  “Vlasnici kućnih ljubimaca treba da se pridržavaju higijenskih mera, kao što je pranje ruku posle dodirivanja životinja, posle hranjenja i da izbegavaju ljubljenje životinja”, rekla je direktorka odeljenja za poljoprivredu Hongkonga Leung Siu-fai novinarima na konferenciji za novinare.

  Obećala je i da će 2.000 hrčaka i drugih manjih životinja biti ubijeno na human način.

  Krajem 2020. milioni uzgojenih kuna u Danskoj su ubijeni zbog straha od mutacija virusa koje bi se potencijalno mogle pojaviti kod životinja.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE