ZATVARANJE Bare Reva otvorilo desetine ILEGALNIH deponija

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ZATVARANJE Bare Reva otvorilo desetine ILEGALNIH deponija

  Direktor JKP Gradska čistoća Marko Popadić izjavio je da je to preduzeće prestalo da odvozi građevinski otpad na privremenu deponiju pored Bare Reva u beogradskom naselju Krnjača i da se sada traže lokacije za nove deponije.

  Popadić je za RTS rekao da se otpad prebacivao tamo zato što je njegova količina prešla kapacitete deponije u Vinči, koja je jedina gradska deponija.

  “Deponija u Vinči se koristi od 1977. godine i usled porasta te količine otpada došlo je do pomeranja deponije i samog tla”, kazao je.

  Naveo je da je, takođe, ugrožena i brana koja se nalazi na dnu deponije u Vinči, koja sprečava da se sav taj otpad spusti ka fabrici za preradu otpadnih voda.

  “Zato smo bili u obavezi da nađemo alternativne lokacije gde ćemo odvoziti zemlju i šut”, kazao je Popadić.

  Dodao je da veruje da je zbog zatvaranja deponije Bara Reva nastalo više desetina novih ilegalnih deponija, a da jedan deo otpada ide u Vinču.

  “U potrazi smo za novim lokacijama gde bi mogli da odvozimo zemlju i šut”, rekao je dodajući da još uvek ne znaju gde bi one mogle da budu.

  Popadić je rekao i da je JKP Gradska čistoća, zajedno sa Gradom Beogradom uputila amandman Ministarstvu građevine kojim svaki investitor kada bude dobijao upotrebnu dozvolu za objekat koji je izgrađen biti u obavezi da donese papir o kretanju otpada.

  “Tako ćemo smanjiti broj ilegalnih deponija, ali da bi to uradili moramo da sugrađanima, to jest investitorima koji investiraju u građevinsku industriju, omogućimo još takvih lokacija gde će moći legalno da istovaruju zemlju i šut i kako bi dobili dozvole da koriste objekte”, rekao je.

  Zbog divlje deponije na Bari Revi građani su organizovali proteste. Njima se priključila poznata glumica Svetlana Bojković.

  Izvor: Beta

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE