Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ZASTRAŠUJUĆA slika iz svemira: Gore PLUĆA PLANETE

  Kolike su razmere ogromnih požara u Amazoniji možda najuverljivije pokazuju satelitski snimci koje je objavila Američka svemirska agencija NASA.

  Uznemirujući snimci NASA ukazuju na razmere požara koji su u proteklom periodu zahvatili amazonsku prašumu, često nazivanu — pluća planete.

  Vatra i dim iz Amazona jasno se vide iz svemira, a fotografije koje je objavila NASA jasno pokazuju da je situacija u nekoliko brazilskih država zastrašujuća. Snimci prikazuju i porast vatre i dima u brazilskim državama Rondoniji, Mato Grosou i Amazonasu.

  ​Više od polovine požara je u ogromnom Amazonskom basenu, gde živi više od 20 miliona ljudi.

  Od početka godine izbilo je više od 75.000 požara, što je 83 odsto više u odnosu na prošlu godinu, a najviše ot kada se vodi evidencija o tome. Poslednji požari divljaju već tri sedmice, što je podstaklo antivladine proteste i alarmiralo međunarodnu javnost.

  Ekološke organizacije i istraživači kažu da su vatru najvjerovatnije zapalili ljudi koji su želeli da očiste zemlju da bi je koristili u poslovne svrhe.

  „Nezapamćeni požari koji pustoše Amazon su međunarodna tragedija i opasan doprinos klimatskom haosu“, rekao je Kristijan Poarije, programski direktor neprofitne organizacije „Amazon voč“.

  U međuvremenu, brazilski predsednik Žair Bolsonaro uputio je vojsku da pomogne u gašenju.

  Blizu tačke bez povratka – opasnost po čitav svet

  Prema najnovijem istraživanju, seče, paljenja, suše i poplave uskoro bi mogle da nanesu dovoljnu štetu prašumi u Amazoniji od koje ne samo da neće uspeti da se oporavi, već će najveća svetska prašuma ući u ciklus odumiranja.

  „Ukoliko Amazonska prašuma dostigne dovoljan nivo gubitka zelenog pokrivača, čitav region pretrpeće nepopravljive promene koje će promeniti zeleni krajolik u savanu sa raštrkanim delovima pod niskim zelenilom, a gubitak biodiverziteta biće katastrofalan po čitav svet.“

  Upozorenje dolazi iz izveštaja istraživanja objavljenog u časopisu Sajens advanses (Science Advances), čiji su autori Karlos Nobre, predsedavajući odeljenja za klimatske promene na brazilskom nacionalnom Institutu za nauku i tehnologiju (INPE), i Tomasa Lavdžoja sa Univerziteta „Džordž Mejson“ u SAD.

  „Amazonski sistem je blizu tački bez povratka“, naveo je Lavdžoj.

  Izvor: Sputnjik, RTS

  Foto: NASA_printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE