Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zašto poslodavci radije zapošljavaju mlade preko zadruga?

  Sve je više mladih koji džeparac ili osnovnu egzistenciju sebi obezbeđuju radom u omladinskim i studentskim zadrugama, javlja RTS. Mnogi od njih su u dilemi mogu li na taj način da ostvare pravo na radni staž. Koliko je godina potrebno da bi mogli doći do radnog staža i zbog čega poslodavci radije zapošljavaju mlade preko zadruga?

  Ana Vuković dok studira traži posao. Preko zadruge je dobijala uglavnom kratkotrajne poslove a može li joj takav posao obezbediti radni staž?

  „Ne znam da li može, da li postoji mogućnost, ja nisam imala iskustvo“, kaže za RTS Ana Vuković.

  Jovana Skrinjak je završila Poljoprivredni fakultet i dok traži posao u struci, povremeno radi preko zadruge, ali ne očekuje radni staž.

  „To je individualno od poslodavca do poslodavca i sve zavisi da li je vama važno koliko zarađujete ili vam je nešto drugo bitno. Tako da je to stvar ugovora i dogovora na koji samostalno pristanete“, smatra inženjer poljoprivrede Jovana Skrinjak.

  Već sa 15 godina uz saglasnost roditelja ili staratelja možete se zaposliti, kažu u Ministarstvu rada. Ali rad preko omladinske i studentske zadruge nije uređen Zakonom o radu.

  „Opšta pravila omladinskog i studentskog zadrugarstva koja uređuju odnos između zadruge i člana omladinske zadruge nisu u nadležnosti ovog ministarstva već Ministarstva privrede“ objašnjava Ivana Nikolić iz Ministarstva rada.

  U članu 11. Zakona o PIO, između ostalog, stoji da staž osiguranja mogu imati zaposleni preko omladinskih i studentskih zadruga ali pod uslovom da nisu na školovanju. Zbog najnižih poreskih troškova, poslodavci najradije zapošljavaju učenike i studente, odnosno mlađe od 26 godina. Na primeru zarade od 10.000 dinara, za učenike i studente ukupni porezi iznose oko 3.000 dinara, a za maloletnike koji su napustili školovanje, poreski troškovi su viši od 8.000.

  „Stope poreza i doprinosa, odnosno svi troškovi angažovanja preko zadruge su negde oko 30 odsto, na neto, dok za angažovanje osoba koje su nezaposlene to je oko 80 odsto na neto“, kaže za RTS direktor Omladinske zadruge Nikola Mijailović.

  Iz navedenih podataka može se zaključiti da je zapošljavanje učenika i studenata mlađih od 26 godina, najjeftinije legalno zapošljavanje u zemlji.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE