Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zašto Poreska uprava već dve godine ne objavljuje liste najvećih dužnika?

  Već dve godine po nečijem nalogu se izigrava zakonska obaveza kojom je predviđeno da se dva puta godišnje objavljuje spisak poreskih dužnika

  Poreska uprava Srbije prestala je pre nešto više od dve godine da na svom sajtu objavljuje imena najvećih poreskih dužnika. Nikada javnost nije obaveštena zašto se odustalo od ove prakse, niti smo saznali ko je i gde odlučio da se ovaj spisak drži u tajnosti. Niti koji su razlozi za to.

  Jedno je sigurno, to je učinjeno kada je na čelu Poreske uprave već bila sadašnja direktorka Dragana Marković, resorni ministar (finansije) Dušan Vujović, a premijer Aleksandar Vučić. Samo jedan od njih troje mogao je doneti takvu odluku, ostalo dvoje su klimnuli glavom.

  Odluka o neobjavljivanju spiska dužnika nigde nije štampana, niti je to zvanično saopšteno pa se može pretpostaviti da je reč o usmenoj preporuci. Na sajtu Poreske uprave, mestu gde su zvanično objavljivani spiskovi dužnika više nema ničega, nema ni ranijih izveštaja. Postoji samo naslov “Spisak najvećih dužnika na dan 30.06.2013. godine” ali kada kliknete na link, tamo nema ništa. Nema ni poslednjeg izveštaja od 30.06. 2015, ni onih između. Kao da je reč o zatiranju dužničkih tragova.

  Ignore

  BIZLife je pokušao da od zvaničnika u Poreskoj sazna zašto su prestali da objavljuju liste najvećih dužnika ali su se poreznici oglušili o naš zahtev. Pitali smo ih još i da li građani, a naročito obveznici koji redovno plaćaju porez imaju pravo da znaju ko ne ispunjava obaveze. Zatim, da li su neplatiše time što se njihova dugovanja javno ne saopštavaju zaštićeni i ko su trenutno najveći dužnici. Poreska uprava ni na jedno od ovih pitanja nije odgovorila – ignore.

  Poreska uprava se godinama opirala da predoči ko najviše duguje državi. Prvi put to je učinjeno početkom januara 2012. godine  posle velikog pritiska javnosti i nakon usvojenih izmena i dopuna Zakona o poreskom postupku i administraciji.

  Poslednja lista dužnika objavljena je 06.08.2015. i odnosila se na podatke do 30. juna 2015. godine. Ta lista se može naći na raznim sajtovima, ali ne i na zvaničnom sajtu Poreske uprave. Tu listu predvodila je kragujevačka „Zastava oružje“.

  Da li je direktorka Poreske to samostalno odlučila?

  Tako je bilo  sada već davne 2015. a kako je sada to ne znamo. Za očekivati je da su neka dugovanja namirena, a da su se neka uvećala. Ali javnost to ne sme da zna, da se ne bi uznemirila.

  Jelisaveta Vasilić, bivša sudinica i članica Saveta za borbu protiv korupcije nedavno je za nedeljnik NIN rekla da to što ne znamo imena najvećih poreskih dužnika Srbije jeste dokaz da nemamo vladavinu prava. Ona je prozvala Poresku uprava da ne radi svoj posao, jer je po zakonu dužna da na svakih šest meseci objavi tu listu.

  „Ako godinu dana krijete taj spisak to govori da se skrivaju povlašćeni poreski obveznici, možda i oni za koje je vlast dala nalog zaključcima da se porez ne naplaćuje“, kazala je Vasilić.

  Ona smatra da u ovakvom ponašanju Poreske uprave ima mesta za policiju i tužilaštvo koji treba da utvrde da li je direktorka Poreske to samostalno odlučila ili je dobila nalog Vlade.

  BIA i Poreska

  Ovakvo ponašanje poreznika moglo se očekivati kada su na čelo ove službe dovedeni ljudi iz Bezbednosno informativne agencije, nekada zloglasne udbe. Ako, na primer, na čelo stomatološke poliklinike dovedete ginekologa postoji velika verovatnoća da će se u ordinacijama raditi abortusi. Isto tako ako na čelo službe kojoj je i zakonom propisana javnost u radu dovedete ljude iz tajne službe šta drugo možete očekivati nego tajnost i izbegavanje odgovora.

  Da li objavljivanje spiska dužnika utiče na veću naplatu poreza? Preciznih podataka nema, ali na osnovu ponašanja dužnika kada im se objave imena i iznos duga može se zaključiti da javni spisak pospešuje naplatu. Jer to trgne pojedine  „ugledne biznismene“ iz njihovog slatkog sna.

  Imali smo priliku da registrujemo vrlo burna reagovanja dužnika kada vide svoje firme na listi neplatiša. Neki su pretili tužbama, neki demantovali Poresku upravu, oni mudriji su tražili reprogram, ali niko nije ostao ravnodušan. I najveće “zverke” tada se osete provaljenim. Jer, kad živite na visokoj nozi, slikate se sa ministrima i dajete intervjue onda ste “faca”, ali kad vam frizerka i ostali komšiluk pročitaju da stotine milion dugujete za porez to je kao da ste okačili tablu „imovina nije moja“.  A to boli, sruši se nečija kula od karata u jednoj vesti, u jednom danu.

  Ako pogledamo poslednji spisak dužnika nije teško zaključiti kome je on smetao. Kada ste na spisku onda u vašoj firmi ne može da se pojavi najmoćniji čovek Srbije. Ne ide, zato je  „mudrije“ ne objavljivati. A to što Srbija na ovaj način godišnje gubi desetine, pa i stotine miliona evra kao da nikoga i ne interesuje.

  Ko su bili najveći dužnici 2015.

  Listu je predvodila  kragujevačka „Zastavа oružjе“ sa dugom 7,81 milijardu dinara, а iza su bili valjevski „Krušik“ (2,62 milijarde), beogradski „Monus“ (2,5 milijardi) koji je podneo zahtev za reprogram duga,  Namenska iz Trstenika (2,17 milijardi), Kompanija „Borba“ (1,88 milijardi), pa „Mera invest“ (911 miliona) Koncern „Farmakom“ (686,62 miliona), NIP „Novosti“ ( 322 miliona) TV Pink (124,04 miliona) koji je podneo zahtev za reprogram, RTS (289 miliona) „Zekstra“ (347,54) u kojoj je pokrenut program restrukturiranja „Veterinarski zavod“ (191,41 milion), Verano motors (97,2 miliona).

  Fudbalski klubovi

  Za poreze su prema podacima iz 2015. dugovali i fudbalski klubovi: Crvena zvezda (409 miliona) i Partizan (285 miliona) koji su tražili reprogram duga, zatim FK Smederevo (287,58 miliona), Borac iz Čačka (102 miliona) i FK Obilić (92 miliona).

  Izvor: BIZLife magazin

  Foto: Pexels

  Piše: Milenko Vasović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE