Zašto je popularna njujorška salata za poneti

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zašto je tolika pomama za preskupim njujorškim salatama za poneti?

  U Njujorku i drugim velikim gradskim centrima, uključujući San Francisko i Vašington neki lanci salata za poneti su se obogatili pošto je skupa sveža salata postala sinonim za glavni obrok kancelarijskih radnika.

  Od popularne testenine primavera osamdesetih do sušija devedesetih i pomame za keksom 2000. tih u poslednjih nekoliko godina eksplodirali su vrhunski lanci za poneti, specijalizovani za luksuzne, ukusne salate.

  Dok se radnici u Njujorku vraćaju u svoje kancelarije nakon višemesečnog rada od kuće, redovi se već prave u mnogim lancima koji se bave prodajom salate, što ukazuje na to da će “kultura salate” ipak izdržati pandemiju.

  Sveža salata

  Sveža salata

  Otkuda tolika “popularnost” salata za poneti?

  Mnogi lanci prodaju i nude sveže, lokalne, organske sastojke: tofu, divlji pirinač, avokado, izmrvljeni kozji sir, kvinou, pečene škampe, sirovu repu, tikvu od kaboče…

  Većina ovih salata košta najmanje 10 dolara, a njihovo konzumiranje označava određeni urbani, ambiciozni način života koji neki mediji nazivaju Sweetgreen, prenosi BBC.

  „Danas svaki blok ima jednu od ovih salata za poneti”, kaže Hans Taparia, klinički vanredni profesor za biznis i društvo koji se specijalizovao za poslove sa hranom na Univerzitetu u Njujorku.

  Tapaira kaže i da jedenje “skupe činije kelja” govori o onome po čemu je Njujork oduvek bio poznat- ambiciozan, vredan-i donekle-zdravstveno osvešćen.

  Salata za poneti

  Salata za poneti

  Zašto kancelarijski radnici posebno vole salate za poneti?

  Deo atrakcije je, naravno u tome  što je salata zdrava (u zavisnosti od toga šta je u njoj).

  Odabirom hrane za jelo u kancelariji drugima se šalje odgovorna suzdržanost, jer ne jedete hamburger od 1.000 kalorija.

  Osećanje da je salata dijetalna hrana, i ona koju bi trebalo da jedu odgovorne odrasle osobe, posebno je važna ženama.

  Takođe prednost je u tome i što se može jesti za radnim stolom, obzirom da američka radna kultura ceni neumornu radnu etiku, a  jedenje za stolom može biti način signalizacije posvećenosti poslu.

  Zato se ove salate među kancelarijskim radnicima često zovu “tužne radne salate” jer ih jedu za stolom.

  Povratak u kancelariju

  Kompanije koje se bave proizvodnjom salata očekuju da će ih biti još više i u drugim gradovima i predgrađima širom zemlje.

  I kako ljudi počinju da se ponovo vraćaju na radno mesto, neki su rekli da im nedostaje ritual uzimanja ručka radnim danom- a nekima čak nedostaju upravo i “tužne radne salate”.

  Šest načina da napravite kreativnu salatu koja će vas zasititi

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pexels, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE