Zaposleni očajni: Država nas je dovela u zabunu, u Al Dahri nema mesta za 300 radnika

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zaposleni očajni: Država nas je dovela u zabunu, u Al Dahri nema mesta za 300 radnika

  Kompanija Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja je prošle jeseni postala novi vlasnik PKB-a i najavila da će svi radnici ostati na poslu i posle privatizacije, nije obnovila ugovor o radu za njih 300, a postoji mogućnost da ista sudbinu zadesi još toliko zaposlenih, saznaje “Danas”.

  Kako navodi taj list, redakciji “Danasa” se javilo nekoliko radnika PKB koji tvrde da su ostali bez posla i da ih je država kao bivši poslodavac dovela u zabunu.

  “Kada je već bilo poznato da je imovina PKB-a prodata Al Dahri, sa svim zaposlenima su raskinuti ugovori o radu na neodredjeno vreme i isplaćene otpremnine kako je zakonski regulisano. Medjutim, u sporazumnom raskidu ugovora je navedeno da će svi nastaviti rad nakon privatizacije kod novog kupca. Tako je svih 1.700 zaposlenih potpisalo ugovore na odredjeno vreme. Za stalno je primljeno svega nekoliko direktora”, rekli su radnici koji su želeli da ostanu anonimni.

  Prema njihovim rečima, deo radnika je potpisao ugovore na pet meseci, koji su nedavno istekli, a novi im nisu ponudjeni, tako da su ostali bez posla.

  Sagovornici “Danasa” tvrde da ih je država dovela u zabunu jer im je obećala da će zadržati radna mesta, ali da do toga nije došlo.

  “Reč je o klasičnoj obmani. Država kao poslodavac nije bila iskrena sa nama. Da nam je rečeno da Vlada Srbije ne može garantovati da ćemo biti zaposleni na duže staze kod novog vlasnika, većina nas bi samo uzela otpremnine, tražila novi posao a ne umesto toga potpisala ugovor na svega pet meseci”, naveli su bivši radnici PKB-a.

  Oni dodaju da se svesno prevareni i iskorišćeni da za novog poslodavca obave tekuće neophodne poslove na dobrima PKB-a, a čim su sa time završili, postali su prekobrojni.

  “Ista sudbina sada čeka još oko 300 radnika kojima ističu tromesečni ugovori. Dodatni problem je da zbog načina na koji smo obmanuti nemamo pravo ni na naknade u Republičkom zavodu za zapošljavanje”, kazali su nekadašnji radnici PKB-a.

  Oni su istakli da je za manje od šest meseci koliko upravlja preduzećem, novi poslodavac ugasio proizvodnju voća i povrća, fabriku stočne hrane i farmu koka nosilja, što je, kako smatraju, pouzdan znak da nakon isteka od tri godine, koliko iznosi zakonski rok da se Al Dahra bavi osnovnom delatnošću, poljoprivredne proizvodnje više neće biti.

  Sumnjaju da će na prostoru koje danas zauzima PKB biti izgradjen šoping-mol ili poslovno-stambeni kompleks.

  Radnici najavljuju da razmišljaju i o tužbama pred nadležnim sudovima, jer smatraju da ih je država namerno obmanula i oštetila.

  “Očajni smo jer medju nama ima dosta samohranih roditelja i spremni smo vodimo borbu za naša radna mesta”, navode radnici kojima nisu produženi ugovori.

  Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kazao je za “Danas” da je privatizacija PKB-a izvedena na veoma nespretan način, što je izazvalo probleme sa kojima se sada suočavaju zaposleni.

  “Država je napravila više grešaka u koracima prilikom tog procesa. Izmedju ostalog, PKB-u je vraćen u status društvenog preduzeća kako bi zakonski mogla da se izvede prodaja njegove imovine Al Dahri. U tom slučaju radnici imaju pravo na deo imovine preduzeća to jest akcije, što nije sprovedeno”, kazao je on.

  Prema njegovim rečima, onda je došlo do nelogične situacije da se istovremeno ljudi otpuštaju iz preduzeća, ali i da potpisuju nove ugovore o radu.

  Neki od tih ugovora nisu produženi, a ti radnici sada nemaju pravo na naknade Republičkog zavoda za zapošljavanje, jer su već dobili otpremnine.

  Podatak da Al Dahra gasi odredjene proizvodne sektore u preduzeću Savić vidi kao želju kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata da se u budućnosti bavi samo zemljoradnjom, dok će ostale delatnosti PKB-a zanemariti.

  “Danas” podseća da je u septembru prošle godine kompanija Al Dahra sa sedištem u Irigu (ćerka firma Al Dahre iz Emirata) kupila najveći deo imovine PKB-a, uključujući i 17.000 hektara oranica, za nešto više od 105 miliona evra.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE