Žalosni uslovi za srpske radnike uzbunili slovačkog ministra

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Žalosni uslovi za srpske radnike uzbunili slovačkog ministra

  Slovački ministar rada Jan Rihter razgovarao je sa rukovodstvom slovačke fabrike Samsunga i zatražio nakon afere sa žalosnim uslovima za radnike iz Srbije da kompanija proveri uslove rada i nelegalno zapošljavanje preko posredničkih agencija.

  “Ministar je upozorio da je otkriveno nelegalno zapošljavanje državljana trećih zemalja preko posredničkih agencija za privremeni rad, pre svega državljana Srbije, što mu je potvrdio i mađarski ministar za rad na bilteralnom sastanku prošle sedmice”, saopštilo je slovačko Ministarstvo rada.

  Rihter je od Samsunga zatražio da fabrika proveri uslove pod kojima su zaposleni strani radnici pošto je u Slovačkoj veliku pažnju privukla reportaža srpskog novinara Dragana Krsnika iz Samsungove fabrike televizora u Galanti o uslovima pod kojima slovačka preduzeća zapošljavaju srpske gastarbajtere.

  Ministar Rihter srešće se tim povodom i da vidi kako da se zaštite radnici iz Srbije koji su slovačkim i fabrikama u regionu neophodni jer u Slovačkoj nedostaju, u ponedeljak sa srpskim ministrom rada Aleksandrom Vulinom.

  “Važno je da stranci u Slovačkoj rade legalno i da se poštuje Zakon o radu. Svestan sam da nismo u stanju u nekim profesijama da zadovoljimo potrebe preduzeća. Ako biro rada nije u stanju da ponudi tražene profesije davaćemo saglasnost za dolazak radne snage iz trećih zemalja. Ali nikada ne paušalno”, kazao je Rihter, javlja slovačka agencija TASR.

  Nakon što su slovački mediji počeli da prozivaju vladu slovačkog premijera Roberta Fica kako to da dopušta ropski rad gastarbajtera sa Balkana, pre svega Srba, ministar Rihter je naredio prošle sedmice takođe inspekciju u posredničkoj agenciji Largo u Galanti preko koje je u Samsung došao i prerušen u radnika novinar srpskog magazina Nedeljnik.

  Slovački ministar Rihter razgovarao je o problemu posredničkih agencija koje zarađuju dovodeći gastarbajtere sa Balkana bez validnih ugovora, kršeći često zakone i minimalne uslove rada i sa češkom ministarkom rada i socijalnih pitanja Mihaelom Marksovom.

  I Češka je suočena sa istim problemom, kada čak 2.000 posredničkih agencija, dok ih u Nemačkoj ima svega 20, ostvaruju velike profite u biznisu sa bedom, dovodeći radnike iz Srbije, Bugarske ili Rumunije, samo sa ugovorom sa agencijom ne i sa fabrikom, bez zdravstvenog osiguranja a odbijaju im od plate visoke sume za smeštaj u nedostojnim uslovima.

  Slovačkoj trenutno nedostaje oko 14.000 radnika, Češka preduzeća žale se da će ostati bez već ugovorenih izovznih poslova ako vlada premijera Bohuslava Sobotke ne pomogne da u zemlju dođe oko 140.000 stranih radnika.

  Izvor: N1, Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE