Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Meta, akcije

  Zakerberg „oslabio“ 22 milijarde USD

  Neto vrednost milijardera i izvršnog direktora Meta platforme, Marka Zakerberga, smanjena je za više od 22 milijarde dolara ili 13 odsto.

  Pad je zabeležen u četvrtak, dok su akcije matične kompanije Fejsbuk pale nakon što je tehnološki div na konferenciji za investitore za prvi kvartal prijavio veće očekivane prihode, ali i prognozirao spor rast.

  Akcije Meta su pale za više od 13% na 426,47 dolara, dok je neto vrednost Zakerberga spuštena na 151 milijardu dolara, smanjivši se za 22,1 milijardu dolara.

  Pad cene akcija usledio je nakon konferencije za investitore za prvi kvartal Meta platforme u sredu popodne, na kojoj je kompanija prognozirala prodaju nižu od očekivane za drugi kvartal i predvidela velike troškove u svojoj diviziji veštačke inteligencije bez jasnog puta ka operativnoj dobiti.

  Zakerberg i dalje ostaje četvrti najbogatiji čovek na svetu, iza Bernara Arnoa iz LVMH-a, Džefa Bezosa iz Amazona i Ilona Maska iz Tesle.

  Meta je imala zaradu od 36,46 milijardi dolara tokom prvog kvartala 2024. godine, što je premašilo procene od 36,14 milijardi dolara. Takođe je to povećanje od 27% u odnosu na prethodnu godinu.

  Meta, akcije

  Neto vrednost suosnivača Fejsbuka Dastina Moskovica takođe je opala za dve milijarde dolara – ili 11,63%, prema računici Forbsa. On se nalazi na 103. mestu na Forbes listi milijardera, sa procenjenom neto vrednošću od 15,8 milijardi dolara.

  Iako je planirano veliko ulaganje u AI, Meta je i dalje pretežno kompanija za oglašavanje koje čini 99% njenih ukupnih prihoda.

  Masovna planirana ulaganja u tehnologiju, zajedno s očekivano sporijim rastom u drugom kvartalu, očigledno su zabrinuli investitore što je oborilo vrednost akcija.

  Tokom konferencije, Zakerberg je rekao da je Meta AI na putu da „bude najviše korišćeni i najbolji AI asistent na svetu“, što je poduhvat koji je nazvao „izuzetno vrednim“.

  Međutim, rekao je da će Meta „širiti proizvod pre nego što počne da zarađuje novac“, i naveo tranziciju Instagram Reels, Stories i News Feed-a na mobilni uređaj, što je izazvalo nestabilnost na tržištu akcija.

  Izvor: Forbs Srbija

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE