Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zaduženi u „švajcarcima“, očekujte pismo

  U narednih mesec dana građani koji imaju kredite u švajcarskim francima mogu da očekuju preporučeno pismo od banke sa predlogom konverzije duga iz franaka u evre.

  Građani bi u pismu trebalo da pročitaju i otpis dela glavnice od 38 odsto i novu kamatnu stopu, koja važi na dan 31. marta. Kada prime preporučeno pismo počinje da teče novi rok od 30 dana, i to će biti dani odluke da li građani prihvataju tu ponudu ili ne.

  Advokat Jelena Pavlović kaže da će korisnik kredita sa ponudom dobiti i realan otpis duga i, otprilike, ratu koju je imao u vidu kada je zaključivao kredit.

  „Zakon ni u čemu ne ograničava korisnika kredita, u bilo kom pravu, niti ga umanjuje, niti ga onemogućava, tako da ne vidim razlog da korisnici kredita ne prihvate masovno ovaj zakon“, navodi Pavlovićeva.

  Postoji mogućnost da će banke iskoristiti ovu situaciju da reše još neke sporne odluke. „Sve što ne spada u promenu indeksa, ne bi trebalo da bude deo ponude“, istakla je Pavlovićeva.

  U pismu bi trebalo da stoji da se dostavlja ponuda i predlog ugovora. „O konačnom tekstu ugovora banke i klijenti će se saglasiti. Ukoliko neko bude imao određenih nedoumica koje su pravne prirode, jeste korisno da potraži savet advokata“, rekla je Pavlovićeva.

  „U ovom slučaju je rok bitna stavka, zato što zakon predviđa niz olakšica – korisnika kredita neće koštati ništa, i dodatno, sve ono što bude otpisano po ovom zakonu neće opterećivati korisnika kredita porezom na dobit građana“, objašnjava Pavlovićeva.

  Stupanjem na snagu leks specijalisa stopira se namirivanje izvršitelja od plate zaduženog do odluke u konverziji. U Srbiji je 16.000 zaduženih u švajcarskim francima.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE