Zabrinjavajuće: Srbiju godišnje napusti 400 lekara

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zabrinjavajuće: Srbiju godišnje napusti 400 lekara

  Srbiju  godišnje napusti oko 400 lekara zbog rada u inostranstvu, a situaciju dodatno otežava i to što je prosečna starosna dob specijalista čak 55 godina.

  Lekarska komora Srbije godišnje izda oko 800 sertifikata dobre prakse, koji su lekarima potrebni da bi radili u inostranstvu. Otprilike polovina njih odlazi u gastarbajtere, a polovina sertifikate traži kako bi privremeno radila u inostranstvu, do mesec ili dva, u okviru raznih studijskih programa i prakse.

  U broj od 800 lekara koji odlaze ubrajaju se i oni koji Srbiju napuštaju samo na mesec ili dva, radi privremenog zaposlenja ili stručnog usavršavanja. „Blicu” je u Ministarstvu zdravlja rečeno da veliki broj naših lekara, vrhunskih stručnjaka, periodično radi u zdravstvenim ustanovama u inostranstvu.

  – Na osnovu raznih međudržavnih sporazuma, ali i drugih ugovornih obaveza, lekari odlaze da rade u države u okruženju, za šta im je, između ostalog, potreban i sertifikat Lekarske komore Srbije – kazali su iz tog ministarstva.

  Nadležni dodaju i da je za protekle tri godine odobreno više od 4.600 specijalizacija, kao i zapošljavanje blizu 7.000 medicinskih radnika.

  Izvor: Blic

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE