"Zaboravite na vize za EU": Bezvizni režim nam NIJE UGROŽEN

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Zaboravite na vize za EU”: Bezvizni režim nam NIJE UGROŽEN

  Interni dokument kojim se problematizuje bezvizni režim putovanja u Evropsku uniju za državljane Srbije, Albanije, Moldavije, Gruzije i Ukrajine je postojao, ali je prestao da bude validan od trenutka posete predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen području Zapadnog Balkana, potvrđeno je Glasu Amerike u evropskim diplomatskim krugovima.

  Bojazan o navodnoj suspenziji bezviznog režima za pomenute zemlje inicirana je tekstom koji je objavio portal EUobserver, medij sa dvadesetogodišnjom tradicijom praćenja tema u vezi sa EU, u javnosti smatran jednim od najuticajnijih glasila te vrste, navodi Glas Amerike.

  “Zaboravite priču o vizama, više nije relevantna. Nijedan ozbiljan političar je ne podržava”, nezvanično je rečeno Glasu Amerike u evropskim diplomatskim krugovima.

  Evropska komisija je u odgovoru Glasu Amerike precizirala da se njen stav o liberalizaciji viznog režima za države Zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva nije promenio u odnosu na izveštaj koji je tim povodom objavljen u avgustu 2021.

  “U tom izveštaju zaključuje se da sve zainteresovane zemlje nastavljaju da ispunjavaju uslove za liberalizaciju viznog režima i napreduju u ispunjavanju prošlogodišnjih preporuka”, navodi se u odgovoru neimenovanog predstavnika Evropske komisije.

  U odgovoru iz Evropske komisije ukazano je da je u dokumentu na koji se pozivaju istaknuto u kojim oblastima je potrebno uložiti napore kako bi se ostvarila poboljšanja.

  “Istaknuto je i da bezvizni režim nastavlja da donosi koristi u ekonomskoj, društvenoj i kulturnoj sferi, kako državama EU, tako i partnerskim državama”, navedeno je u izveštaju Evropske komisije objavljenom u avgustu 2021.

  Izvor: N1, FoNet

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE