Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Za veći minimalac firme koje ga ne isplaćuju

  Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kaže da se poslodavci zalažu za veći minimalac, ali istovremeno i za manje namete privredi.

  Radna grupa Socijalno-ekonomskog saveta Vlade Srbije održala je prvi sastanak na kome je razmatrano povećanje minimalne cene rada, izjavio je Atanacković.

  On je rekao Tanjugu da je zakonom propisano da se svake godine do 15. septembra određuje minimalna zarada po satu, koja za ovu godinu iznosi 130 dinara ili 22.620 dinara mesečno i da bi nova cena važila od 1. januara 2018.

  Kako kaže, održan je prvi sastanak radne grupe SES u kojoj su predstavnici sindikata, Vlade, odnosno Ministarstva finansija i Udruženja poslodavaca. Svi su izneli svoje stavove, naveo je Atanacković i najavio da će sledeći sastanak biti u ponedeljak.

  „Naš je stav da je potrebno povećavati, ne samo minimalne, već sve zarade, ali se mora voditi računa da to ne poremeti poslovanje privrede“, naveo je Atanacković.

  UPS, kako kaže, smatra da treba povećati minimalac, ali isto tako traži da se poveća neoporezovani deo zarade ili na neki drugi način da se napravi kompenzacija.

  „Ako nam je BDP porastao onda bi u tom proseku mogla da se i poveća minimalna zarada. To mora biti u potpunosti usklađeno sa mogućnostima privrede, da ne bude da je to samo novi trošak“, kazao je Atanacković.

  Atanacković kaže da se minimalac godinama unazad povećavao iznad rasta privrede, iako je i sada jedan od najmanjih u okruženju i Evropi. Ističe, međutim, da se u Hrvatskoj uopšte ne oporezuje minimalna zarada.

  UPS je sprovela anketu sa 100 poslodavaca i, kako kaže, dve trećine se ne slaže sa bilo kakvim povećanjem minimalne zarade, a trećina smatra da treba povećavati i uglavnom se radi o firmama koje i ne isplaćuju minimalne zarade, konkretno – firme u IT sektoru, čije su plate dosta iznad republičkog proseka.

  Prema podacima UPS, na primer u Bugarskoj je prosečna zarada oko 413 evra, a minimalna za samo osam odsto manja, a u Luksemburgu je prosečna plata oko 3.000 evra, a minimalna nešto ispod 2.000 evra.

  UGS: Rast minimalca mora biti dvocifren

  Povećanje minimalne cene rada realna je opcija u ovom trenutku, pre svega zbog rasta produktivnosti, a sindikati neće pristati na „kozmetičko“ povećanje već na dvocifren procenat rasta, rekao je predsednik Ujedinjenih granskih sindikata (UGS) Nezavisnost Zoran Stojiljković, dodajući da će proces pregovora biti složen i težak.

  On dodaje da ovog puta postoji raspoloženje i saglasnost da minimalna cena rada od 130 dinara, koja sada ne obezbeđuje ni mesečnu zaradu od 200 evra, treba da bude podignuta.

  „Različite su vrste raspoloženja među zaposlenima i poslodavcima. Jedan deo poslodavaca misli, po mom mišljenju opravdano, da to uslovljava oslobađanje fiskalnih nameta, poreskih opterećenja kao i da čitava minimalna zarada treba da bude neoporezovani deo zarade.“

  Ispunjavanje tih uslova bi im pomoglo da pristanu na neko povećanje minimalne cene rada, objašnjava Stojiljković.

  Stojiljković dodaje da je naročito veliki pritisak na mala, privatna preduzeća koja imaju nelojalnu konkurenciju, velike namete i koji kao deo legalne eknomije traže neku vrstu kompenzacije kako bi zarade rasle.

  Izvor: RTS, Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE