Za novi projekat savetodavne pomoći MSP u Srbiji novih 2,2 miliona evra od EU i EBRD

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Za novi projekat savetodavne pomoći MSP u Srbiji novih 2,2 miliona evra od EU i EBRD

  Najmanje 130 malih i srednjih preduzeća u Srbiji moći će da u naredne četiri godine unapredi svoju konkurentnost zahvaljujući novom savetodavnom programu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) “EU za Srbiju – EBRD savetodavna podrška MSP”, u koji je EU uložila 2,2 miliona evra, rečeno je danas na predstavljanju projekta.

  “Posebna vrednost ovog programa, koji će sprovoditi EBRD uz pomoć Ministarstva privrede, jeste prenos znanja stranih stručnjaka sa velikim iskustvom u praksi, kao i unapređenje usluga lokalnih konsultanata”, kazao je državni sekretar Ministarstva privrede Milun Trivunac i pozvao mala i srednja preduzeća da iskoriste mogućnosti programa i unaprede konkurentnost na regionalnim i tržištima EU.

  On je istakao da je poslednjih nekoliko godina strateški prioritet Vlade Srbije i Ministarstva privrede sveobuhvatna podrška sektoru malih i srednjih preduzeća i preduzetnika koji čine 99 odsto svih privrednih društava u zemlji i zapošljavaju dve trećine svih radnika u zemlji.

  Trivunac je podsetio i da je Ministarstvo privrede za mala i srednja preduzeća izdvojilo 1,7 milijardi dinara bespovratnih sredstava pomoći, ali i savetodavne programe i monitoring, a da su pomoć tom sektoru omogućili kroz razne programe i Fond za razvoj Srbije, Razvojna agencija Srbije, Nacionalna služba za zapošljavanje i Inovacioni fond.

  Šef Delegacije EU Srbiji Sem Fabrici kazao je da je ovo peti projekat pomoći malim i srednjim preduzećima koje EU tokom prethodnih 15 godina realizuje u Srbiji sa EBRD-om.

  “Tri četvrtine malih i srednjih preduzeća koja su bila u ovom projektu uvećala su u proseku svoj obrt za gotovo 25 odsto, 66 odsto njih su povećali broj radnika, pa je tako otvoreno gotovo 2.000 radnih mesta”, kazao je Fabrici.

  Istakao je i da su mala i srednja preduzeća, koja su dobila pomoć, privukla oko 207 miliona evra dodatnog finansiranja za svoje poslovanje, a 75 odsto malih i srednjih preduzeća su prepoznala značaj projekta i nastavila su da koriste savetodavne usluge.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Milan

   Molim vas za kontakt sa odgovornim licem u EBRD-u za Srbiju. Interesuje me kako mogu da konkurisem za dobijanje sredstava za pokretanje proizvodnje u Srbiji. Planirana proizvodnja podrazumeva istovremeno i ustedu energije i zastitu zivotne sredine. Hvala

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE