Za mlade preduzetnike će 2018. biti godina uštede

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Za mlade preduzetnike će 2018. biti godina uštede

  Minimum 250.000 dinara uštede na porezima i doprinosima na zarade mogu da ostvare preduzetnici koji se odluče da pokrenu biznis od oktobra iduće godine, pišu Večernje novosti.

  Ova ušteda, računata na minimalnu zaradu, odnosi se na osobe koje su u godini koja prethodi pokretanju posla završile srednju školu, fakultet ili su duže od šest meseci na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

  – Usvajanjem izmena Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, oni koji započinju sopstvenu delatnost biće oslobođeni plaćanja poreza na zarade i doprinosa u godini osnivanja preduzeća i u narednoj ističu u kabinetu premijera Srbije. Prema rešenju koje je izradila radna grupa Ministarstva finansija, Poreske uprave i NAJ1ED, ta novina odnosi se na zaradu osnivača preduzetničke radnje i plate do devet novozaposlenih osoba.

  Prema proceni NALED, samo u prvoj godini ovu meru moglo bi da koristi do 8.000 novih preduzetnika. Poresko opterećenje preduzetnika u Srbiji ide i do 44,22 odsto ukupnih prihoda, dok je ovaj procenat u Nemačkoj upola niži: 21,13 odsto, a u Hrvatskoj 25 odsto. U kabinetu premijera Srbije ističe se da će, u nastavku borbe za smanjenje nezaposlenosti, olakšice za zapošljavanje novih radnika ostati na snazi do kraja 2019. godine i to tako što će preduzetnici imati pravo na povraćaj plaćenog poreza i doprinosa od 65 do 75 odsto.

  Izvor: Večernje novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE