Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Za Kineski su svi čuli, a gde se nalazi drugi NAJVEĆI ZID NA SVETU?

  Kineskom zidu, jednom od sedam svetskih čuda i najvećoj građevini na svetu, vekovima se dive milioni ljudi koji ga posete. Malo je poznato da se na istom kontinentu nalazi drugi najveći zid na svetu.

  Veliki indijski zid, koji se često naziva zid Kumbhalgarh ili jednostavno kao tvrđava Kumbhalgarh, je tvrđava Mevara na zapadnoj strani brda Aravali u državi Radžastan u zapadnoj Indiji.

  Moćna tvrđava, duga je 38 kilometara i okružuje oblast Udaipura, a sagradio ju je tokom 15. veka monarh Rana Kumbha. Veliki indijski zid proglašen je UNESCO-vom svetskom baštinom u okviru grupe Brdske tvrđave Radžastana 2013. godine.

  Kumbhalgarh tvrđava Indija (Unsplash)

  Zid je masivan i zadivljujuće veličanstven dok se vijuga kroz doline i duž planinskih vrhova, ponovo upadljivo podsećajući na svog rođaka u Kini.

  Na najširim delovima, zid je debeo 15 metara i ozidan je hiljadama kamenih cigli i ukrasnih ornamenata duž vrha, čineći zid podjednako atraktivnim kao turističku destinaciju, isto kao što je nekada bio efikasan u odvraćanju neprijatelja.

  Ahmed Šah I iz Gudžarata napao je tvrđavu 1457. godine, ali je brzo odustao jer je shvatio da je trud uzaludan. Tada je postojalo lokalno verovanje da je tvrđavu zaštitilo božanstvo Banmata.

  Ova sjajna odbrana tvrđave Kumbhalgarh je sama po sebi ogromna, impozantna konstrukcija, sa svojim brojnim teškim bedemima koji se savijaju u pustinju u konfiguracijama nalik gromadama, naslaganim jedan na drugi dajući tvrđavi izgled planine.

  Izgrađena na vrhu brda na 1.100 metara nadmorske visine na lancu Aravali, tvrđava Kumbhalgarh ima zidove koji se protežu na 36 kilometara, što ih čini među najdužim zidovima na svetu. Debljina prednjih zidova je pet metara. Kumbhalgarh ima sedam utvrđenih kapija. U tvrđavi se nalazi preko 70 hramova, džainističkih i hinduističkih. Sa vrha palate moguće je videti kilometrima lanac planina Aravali.

  Ko je izgradio tvrđavu?

  Tvrđavu i zid je izgradio Kumbhakarna Singh, popularno poznat kao Maharana Kumbha, koji je bio Maharana Kraljevine Mevar u Indiji. Rana Kumbha je poznat po svojoj slavnoj vojnoj karijeri protiv raznih sultanata i pokroviteljstvu umetnosti, muzike i arhitekture.

  Kumbhalgarh tvrđava Indija (Unsplash)

  Kumbha je zaslužan što se marljivo radilo na izgradnji države. Od 84 tvrđave koje čine odbranu Mevara, 32 je podigao Kumbha. Glavna citadela Mevara, je upravo tvrđava Kumbhalgarh i to je najviša tvrđava u Radžastanu.

  Odeljenje za turizam Radžastana organizuje trodnevni godišnji festival u tvrđavi u znak sećanja na strast Maharana Kumbhe prema umetnosti i arhitekturi.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE