Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fijat

  Za 48 sati ćemo znati predlog radnika Fijata

  Predstavnici sindikata i radnika Stelantisa u Kragujevcu, koji su razgovarali sa premijerkom Srbije, najavili su da će sačiniti zajedničku platformu za rešenje socijalnog programa koju treba predaju Vladi i poslodavcu u roku od 48 sati.

  Predsednik Samostalnog sindikata fabrike automobila Saša Đorđević rekao je agenciji Beta da će tim povodom u utorak biti održan zajednički sastanak u Kragujevcu.

  Đorđević je ocenio da je razgovor u Vladi Srbije bio „konstruktivan“ i da predstavlja korak ka traženju boljeg rešenja za Fijatove radnike, pošto je poslodavac saopštio broj onih koji su višak i ponudio socijalni program.

  Đorđević je rekao da je Vlada preuzela na sebe da posreduje u pregovorima radnika i poslodavca u cilju traženja što boljeg rešenja.

  Dodao je da su u jednom trenutku pregovori, koji su bili teški, „mogli da se otrgnu kontroli, ali nisu“.

  Osnovni zahtev radnika je da socijalni program bude samo na dobrovoljnoj osnovi i da nema otkaza radnicima.

  Radnici Fijata i premijerka bez dogovora, stanje se „zamrzava“ do 10. juna

  Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić rekao je po završetku pregovora da u ovom tenutku „ne može sve da bude rešeno“, dodajući da su radnici dobili predlog socijalnog programa „koji se nikome ne dopada“.

  „Zaista nismo zadovoljni predlogom, a da li je on po zakonu – na žalost jeste. Svuda u Evropi bi bio isti, nema drugačijeg zakona. Radi se o privatnoj kompaniji u kojoj država poseduje 33 odsto, ali to je manjinsko učešće i svuda na svetu odluke donosi onaj koji ima 50 posto plus jednu akciju više“, rekao je Dašić.

  On je dodao je da tačan termin novog sastanka nije dogovoren, kao ni to da li će biti u Kragujevcu ili u Beogradu.

   

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE