Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  gas, EU

  Vuletić: Gas iz Azerbejdžana nije za Srbiju, za novi gasovod potrebne godine

  Predsednik Skupštine Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić izjavio je da Srbija ne bi mogla da se poveže na gasovod TAP, koji vodi gas od nalazišta u Azerbejdžanu do Grčke i Italije.

  Kako je rekao Vuletić, razlog je taj što je sav gas koji ide njime zakupljen, dok će za izgradnju novog azerbedžanskog gasovoda TANAP trebati godine.

  „TAP transportuje 15 milijardi kubnih metara gasa godišnje iz nalazišta Šah Deniz, ali se za njega teško može ugovarati neka količina gasa, jer je to već rezervisano za Grčku i Italiju, ali za TANAP ćemo moći da se vežemo kad bude izgrađen i ako bude prolazio preko Grčke i Bugarske“, rekao je Vuletić za Tanjug.

  On je naglasio da je mnogo toga u vezi s tim gasovodom nepoznanica, jer ležište Šah Deniz 2 u Azerbejdžanu još uvek nije definisano, odnosno ne zna se njegov kapacitet, niti kako će gasovod biti građen, s kojim kapacitetom i gde će prolaziti.

  Vuletić je rekao kako postoji mogućnost da se pravi regionalni gasovod koji bi spojio kaspijska nalazišta gasa sa mediteranskim i bliskoistočnim.

  „Najveće nalazište je između Sirije, Izraela i Kipra, ali istraživanja i dogovori o tome će trajati godinama, pa to nije tako jednostavno“, rekao je Vuletić.

  On je, međutim, dodao da su predsednici Srbije i Azerbejdžana Aleksnadar Vučić i Ilhan Alijev verovatno već razgovarali o budućem gasovodu TANAP i priključenju Srbije na njega, čim je Vučić najavio posetu Alijeva Srbiji do kraja godine.

  Vučić: U narednih šest godina za energetiku 12 milijardi evra

  Dan ranije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će se u narednih šest godina u energetsku infrastrukturu u zemlji uložiti 12 milijardi evra čime će se uvećati investicioni program „Srbija 2025“.

  „U narednih šest godina u infrastrukturu energetike uložiće se 12 milijardi evra jer energija čini krvotok sistema“, rekao je Vučić i stakao da će Srbija morati da diversifikuje snabdevanje naftom i da se sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom već razgovaralo o priključenju na njihov naftovod kako bi se obezbedio još jedan pravac, osim Jadranskim naftovodom za snabdevanje, i kako bi mogla da se bira niža tranzitna taksa.

  Najavio je i plan za izgradnju naftovoda kroz Severnu Makedoniju, do Drača u Albaniji.

  Izvor: 021, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE