Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vukov spomenik (RTS Screenshot)

  Vukov spomenik DEMONTIRAN, ide u Smederevo radi restauracije

  Bronzana skulptura Vuka Karadžića, poznatija i kao Vukov spomenik na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Ruzveltove ulice u Beogradu je demontirana radi restauracije.

  Očekuje se da će restauracija poznatog spomenika biti završena do kraja godine.

  Vukov spomenik u Beogradu je demontiran radi restauracije koja bi, prema ugovoru, trebalo da traje 120 dana, ali iz Zavoda za zaštitu spomenika očekuju da će se to završiti do kraja godine.

  Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika Beograda Olivera Vučković rekla je da je projekat izrađen 2019. godine, a da su gradske vlasti sada izdvojile novac za kompletnu sanaciju i rekonstrukciju Vukovog spomenika.

  „Čini mi se da je ovo sada istorijski momenat, jer Vuk posle 85 godina napušta ovo mesto. Ide, kao što smo se svi već naučili, u atelje Zorana Kuzmanovića u Smederevu na mesec i po dana i nadamo se da će do Nove godine ponovo biti na ovom mestu“, navela je Vučkovićeva.

  Vukov spomenik (RTS Screenshot)

  Vukov spomenik (RTS Screenshot)

  Dodala je da se nada da će u tom periodu biti kompletno saniran, a da će u međuvremenu biti urađen i kameni postament.

  „Kada je rađen plato 1995. godine, urađena je jedna manja intervencija na samom postamentu, međutim, tom prilikom nije izabran odgovarajući kamen. Mi ćemo sada to ispraviti, a skulpturu nosimo na detaljnu sanaciju, pošto, otkad je postavljena, nije nikada rađeno konkretno na njoj“, rekla je Olivera Vučković.

  Izvor: RTS

  Foto: RTS Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE