Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vuk Vuletić – najbolji somelije među ugostiteljima

    Njemu je dovoljno da pomiriše i okusi bilo koje piće i da sa neverovatnom preciznošću odredi šta se sve u njemu nalazi, koje note preovladavaju i koja je godina berbe. 

    Pobedio je na takmičenju za najboljeg somelijea Srbije, a sprema se za odmeravanje snaga sa kolegama iz čitave Evrope. Kao da to nije dovoljno, otvorio je restoran „Pinot”, koji se za kratko vreme našao u čuvenom Mišlenovom vodiču. On je Vuk Vuletić.

    Vuletić se na beogradsku ugostiteljsku scenu vratio preuzimanjem bara u novobeogradskom naselju West 65 i njegovom transformacijom u restoran „Pinot”. Ovaj restoran danas nudi autorska jela napravljena od domaćih namirnica vrhunskog kvaliteta korišćenjem modernih tehnika uz pristup kuvanju oslonjen na francusku tradiciju. Kako se i očekuje od Vuletića, vinska karta je, takođe, posebna.

    BIZLife je razgovarao sa Vukom Vuletićem o veštinama potrebnim da bi neko bio vrhunski somelije, o restoranu „Pinot”, o restoranskoj sceni u Srbiji, kao i o aktuelnim trendovima u razvoju ovog biznisa.

    • Izabrani ste za najboljeg somelijea iz Srbije. Koliko je rada potrebno da bi se zaslužila ta titula?

    Verujem da mi je titulu najboljeg somelijea Srbije doneo svakodnevni rad u ugostiteljstvu i konstantno praćenje svetske vinske scene i informisanje o novitetima.

    • Kako izgleda takmičenje somelijeâ?

    Takmičari se ocenjuju u tri kategorije disciplina. Ocenjuju se teoretsko znanje, praktične veštine somelijea i senzorna analiza vina i drugih pića. Sve discipline mogu se zavesti pod jednu od ove tri kategorije, gde takmičar pokazuje svoje veštine i znanje, dok ga visokokvalifikovana komisija ocenjuje. Svako takmičenje predstavlja novo iskustvo za takmičare i priliku da sa svojim kolegama razmenjuju dosadašnje znanje i veštine. Kroz odmeravanje snaga na ovaj način svi napreduju.

    VRHUNSKA USLUGA KOJU PRUŽAMO GOSTIMA OMOGUĆILA JE DA SE RESTORAN PINOT NAĐE U MIŠLENOVIM PREPORUKAMA

    • Koji zadatak vam je predstavljao najveći izazov?

    Najveći izazov za svakog somelijea uvek predstavlja degustacija vina naslepo, takozvani blind tasting. U određenom vremenskom roku treba da analizirate vino koje je u čaši.

    • Umeće somelijea većina ljudi vezuje za poznavanje vina, ali vina nisu jedino piće u čiju srž morate da proniknete, zar ne?

    Drago mi je da smo se dotakli te teme. Apsolutno ste u pravu. Somelije, pored dobrog poznavanja vina, treba poznavati i druga alkoholna i bezalkoholna pića, kao i kafu i čajeve. Jednom rečju, možemo somelijea nazvati „poznavalac pića”.

    • Predstavljaćete Srbiju na evropskom nadmetanju somelijeâ. Kakva vam je konkurencija na Starom kontinentu?

    Konkurencija je izuzetno velika, pogotovo ako uzmemo u obzir da će se pored najboljih somelijea Evrope takmičiti i najbolji somelijei Afrike. Preda mnom je veliki zadatak, kao predstavnika zemlje domaćina, ali se nadam visokom plasmanu.

    • Nedavno ste se vratili u ugostiteljstvo i otvorili restoran „Pinot”, koji se za kratko vreme našao u Mišlenovim preporukama. Šta je toliko očaralo čuveni vodič?

    Od samog početka trudimo se da našim gostima pružimo vrhunsku uslugu, visokokvalitetne namirnice malih proizvođača sa geografskim poreklom, prezentovane kroz sezonski meni, uz nezaobilaznu ponudu vina sa karakterom autentičnih zanatskih vinarija, čije priče upotpunjuju kompletan doživljaj restorana. Neke namirnice, poput šumskih pečuraka, dar su prirode i mi se trudimo da ih predstavimo gostima u njihovoj što izvornijoj formi, što su Mišlenovi inspektori i zabeležili u recenziji o našem restoranu.

    NAJVEĆI IZAZOV ZA SVAKOG SOMELIJEA JE DEGUSTACIJA VINA NASLEPO

    • Šta biste nam preporučili da naručimo u vašem restoranu što najbolje opisuje vašu viziju?

    Trenutno se nalazimo u smeni sezona, te vredno radimo na našem prolećnom jelovniku, na kome ćemo nastaviti da kuvamo iskreno, sa visoko kvalitetnim namirnicama dostojnim Mišlenove preporuke.

    • Kako izgleda restoranska scena u Srbiji? Pratimo li svetske trendove?

    Ono što mene lično oduševljava jesu živahnost i vibrantnost srpske ugostiteljske scene. Smatram da su Mišlen i „Go i Mijo” (Gault&Millau) zaista promenili pogled na kvalitet restorana u Srbiji. Srbija je zemlja sa impozantnim brojem kvalitetnih restorana, koji će tek biti prepoznati na svetskoj ugostiteljskoj sceni. 

     

    Izvor: BIZLife Magazin/Gorica Mitrović

    Foto: Darko Ilić

    What's your reaction?

    Komentari

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE