Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Vučić za života neće dočekati da Srbija bude uspešnija od Hrvatske“

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nedavno da će Srbija uskoro dostići Hrvatsku po ukupnom BDP-u.

  Kako prenosi portal Index.hr, srpski predsednik verovatno je govorio o ukupnom odnosno nominalnom BDP-u, a ne o BDP-u po glavi stanovnika kojim se zapravo može upoređivati razvijenost privrede jedne zemlje s drugom.

  Ukupni odnosno nominalni BDP podrazumeva ukupnu vrednost proizvoda i usluga stvorenih unutar granica jedne zemlje u godinu dana, dok nam BDP po glavi stanovnika otkriva s koliko novaca ljudi te zemlje zapravo mogu raspolagati.

  Vučić je rekao da će Srbija već za pet meseci ove godine prvi put u istoriji preteći Hrvatsku po apsolutnom iznosu bruto domaćeg proizvoda (BDP). Rekao je da će Srbija do kraja 2021. imati BDP vredan 51 milijardu evra, dok će hrvatski BDP biti „nešto manje“ od 51 milijardu.

  Vučić je naveo da je, u vreme kad je vodio Vladu Srbije, nacionalni BDP bio 33 milijarde evra, dok je Hrvatska tad imala 47 milijardi evra, te da je u međuvremenu, za sedam ili osam godina, za apsolutni BDP Srbije uvećan „za više od 50 posto“.

  Petar Vušković, predsednik Centra za javne politike i ekonomske analize ne slaže se s Vučićevim predviđanjem.

  „Za očekivati je da Srbija za života predsednika Aleksandra Vučića sigurno neće biti ekonomski razvijenija od Hrvatske. Relativni BDP po glavi stanovnika u Hrvatskoj iznosi 15.000 dolara, a srpski 7.500 dolara. Možemo zaključiti da su naši građani dvostruko bogatiji. Tako se meri standard“, objasnio je Vušković.

  Kada bi Srbija mogla dostići hrvatski BDP po glavi stanovnika?

  Odgovorio je i na pitanje kad bi se moglo dogoditi da Srbija prestigne Hrvatsku po ukupnom BDP-u, ali i jedinom relevantnom pokazatelju – BDP po glavi stanovnika.

  „Kada bi hrvatska privreda u potpunosti stagnirala s 0 posto rasta, a Srbija imala prosečnu stopu rasta od 4 posto i tako 10 godina, tek tada bi Srbija stigla Hrvatsku. Srbija nema takav ekonomski potencijal da kumulativno ostvaruje rast od 4 posto više od Hrvatske toliki niz godina. Kada bi Srbija imala rast od 1-2 odsto godišnje trebalo bi joj 40-ak godina da dostigne hrvatski BDP“, poručio je ekonomista.

  Obrazložio je razliku između privrede Hrvatske i Srbije.

  „Srpsko tržište privlači strane investitore više jer investitori više vole da sele  kapital u zemlje koje potiču svoju ekonomiju i koje imaju jeftiniju radnu snagu. Prednosti Srpske privrede su poljoprivreda, a primer je što su najveći izvoznici malina u Evropi, zatim energetika i rudarstvo, a Hrvatska svoje adute ima u turizmu, putnoj infrastrukturi s dobrim geografskim položajem te nemojmo zaboraviti, evropskom novcu. U Srbiju investiraju zemlje poput Rusije, Kine, Koreje, Arapski Emirati. U Hrvatskoj su najvažniji investitori Nemačka, Austrija i Italija, Holandija“, dodao je Vušković.

  Ekonomisti su složni da stanovnici Srbije raspolažu sa duplo manje novca nego Hrvati, piše Index.

  Ekonomski stručnjak Damir Novotny rekao je da ne vidi razlog da se o tome uopšte diskutuje.

  „Srbija je sad na novou oko 7.000 dolara BDP-a po glavi stanovnika prema podacima iz EU izvora i Svetske banke, a Hrvatska se kreće na oko 14.000 dolara po glavi stanovnika. Dakle, Hrvatska je dvostruko razvijena od Srbije u smislu BDP-a. I to je najvažniji pokazatelj koji nas upućuje na novo razvijenosti“, odlučno kaže Novotny.

  Ipak ističe da Srbija privlači strane ulagače, i to znatno više od Hrvatske.

  „U Srbiji vidimo tri stvari. Prošle godine su privukli 4,3 milijarde evra stranih ulaganja. To su podaci Svetske banke. Hrvatska nije privukla ni milijardu. Ali Srbija privlači strana ulaganja kao što ih privlače Rumunija i Bugarska, zemlje koje imaju jeftinu radnu snagu. U Srbiji su plate vrlo niske. Hrvatska ima prosek oko 750, a Srbija oko 350 evra. Najvažnije za ekonomski razvoj su institucije. Hrvatska pripada Evropskoj uniji i prilagođava svoje institucije njenoj najboljoj praksi. Hrvatska to radi vrlo sporo i dosta teško, ali Srbija je jako daleko i od toga. Srbija nema razvijene institucije. Ona stvara ulagače koji utiču na razvoj BDP-a“, smatra Novotny.

  Srbiji BDP raste zbog stranih ulagača koje privlači jeftina radna snaga

  Investitore u Srbiju privlači geostrateški položaj i jeftina radna snaga, ali Hrvatska ima tehnološki napredak, dodaje.

  Na Vučićevu izjavu kako Hrvatima smeta snažna Srbija, odgovara da to ne bi trebalo da bude tako.

  „Hrvatskoj je u interesu da Srbija napreduje. To jednostavno nije političko nego ekonomsko pitanje. Kao što je Hrvatskoj u interesu da napreduje Bosna i Hercegovina jer na taj način i Hrvatska preduzeća imaju gde da izvoze proizvode ovako je vrlo teško radi male kupovne moći na tim tržištima. Te tri postjugoslovenske zemlje, Hrvatska, BiH i Srbija se stalno upoređuju, oni su kao ovnovi na brnu, naročito Hrvatska i Srbija. To je ostatak tog balkanskog mentaliteta da se stalno moramo upoređivati sa susedima umesto da svako gleda svoja posla“, poručio je Novotny.

  „Ekonomski odnosi Hrvatske i Srbije su bolji nego politički“

  “Hrvatska ima neke druge prednosti i u narednim godinama će ostvariti ubrzan ekonomski razvoj kakav se dogodio Sloveniji i Češkoj. Tema odnosa sa Srbijom je ispolitizovana, to je takmičenje ko dalje baca kamen i ono nema smisla. Te dve zemlje su susedne, treba da budu prijateljske. Srećom, ekonomska saradnja između Hrvatske i Srbije je dosta bolja nego politički odnosi“, podvukao je analitičar.

   

   

   

   

   

   

   

  Izvor: Index.hr

  Foto: Beta/Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll/DS)

  What's your reaction?

  Komentari

  • Dragan

   Mozda bi imali smisla prestati ekonomski saradjivatu sa hrvatskim preduzećima i prema njima uvesti izvesne carinske i vancarinske sankcije. Srbija moze i bez hrvatskog trzišta obratno nisam baš siguran .

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE