Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vučić u UN: Srbija za PRAVIČNU RASPODELU vakcina

  Srbija se u potpunosti zalaže za univerzalan i ravnopravan pristup vakcinama i terapiji za lečenje kovida 19, poručio je predsednik Aleksandar Vučić na onlajn zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, posvećenom pandemiji koronavirusa.

  Vučić je naglasio da globalna inicijativa i sinergija oličena u Kovaksu ima za cilj da osigura pravičnu distribuciju zaliha budućih vakcina protiv kovida 19.

  „Nadamo se da će Kovaks do kraja 2021. da isporuči dve milijarde doza sigurnih, efikasnih vakcina širom sveta, tamo gde je to potrebno, i vodeći se humanističkim i neselektivnim principima“, rekao je predsednik Srbije.

  Istakao je da upravo pandemija virusa korona snažno potvrđuje potrebu i neophodnost postojanja i jačanja uloge UN i njihovih specijalizovanih agencija i organizacija, poput Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

  „One imaju nezamenljivu ulogu u organizovanom odgovoru na novonastale izazove, koji nisu samo zdravstvene prirode, već imaju socijalnu, ekonomsku, političku i bezbednosnu dimenziju. Zbog toga se značaj ovog foruma nikada ne sme dovoditi u pitanje“, poručio je Vučić.

  On je rekao da sa velikom dozom optimizma gleda u dane koji dolaze, jer dobre vesti vezane za prevenciju i lečenje kovida 19 stižu sa svih strana sveta, a ti brzi i dobri rezultati su mogli biti ostvareni samo uz zajednički globalni napor i razmenu informacija.

  Izrazio je čvrsto uverenje da se samo uzajamnom saradnjom, usaglašavanjem stavova i međusobnim uvažavanjem mogu naći odgovori u suočavanju sa globalnim izazovima kakva je i aktuelna pandemija kovida19.

  „Razarajuće ekonomske posledice globalne recesije, moramo otkloniti mobilizacijom veće, brže i fleksibilnije podrške putem međunarodnih finansijskih institucija“, podvukao je Vučić.

  Prema njegovim rečima, Srbija posebnu pažnju posvećuje ciljevima vezanim za iskorenjivanje siromaštva, održivi ekonomski razvoj i zapošljavanje, izgradnju infrastrukture i industrijalizaciju, obezbeđenje zdravog života u svim starosnim dobima, besplatno i kvalitetno osnovno i srednje obrazovanje za sve, uz poseban fokus na rodnu ravnopravnost.

  Izvor: RTS, Tanjug

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE