Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vučić poručuje: Pred Srbijom TOPLA zima i NEĆE BITI skuplja

  Iako u narednom periodu svet očekuje velika energetska kriza, građani Srbije ne moraju da brinu, imaće tople domove, dovoljno struje i gasa, poručio je predsednik Aleksandar Vučić i naglasio da cene neće rasti.

  Vučić je posle sednice Predsedništva SNS istakao da se sada sve preduzima kako bi privreda bila što više zaštićena od porasta cena energenata na tržištu.

  Prema njegovim rečima, do poremećaja cena na svetskom tržištu dovelo zbog uvođenje „karbon taksa“, nedostatka gasa jer su Kinezi sve preusmerili ka sebi, jer u Holandiji nema dovoljno gasa, kao i zato što su mnoge zemlje na početku godine iz skladišta izbacivale gas i davale ga privredi.

  Napomenuo je i da nisu na vreme pravili dugoročne ugovore sa Rusima, a sa drugima nisu ni mogli, tako da su ostali bez gasa i cena je skočila višestruko.

  Ukazao je da je Srbija napravila pravi potez gradeći gasovod uprkos svim pritiscima spolja, kroz koji je gas potekao 1. oktobra, i koji, tvrdi, perfektno funkcioniše.

  Pored toga, kada je u pitanju gas kaže da su popravljene sve stanice i urađeno sve što nije rađeno 45 godina.

  Naveo je da iz gasovoda uzimamo od 6,3 do devet kubnih metara gasa, dok ostalo ide drugim zemljama, jer smo tranzitna zemlja za gas, kao i da se skladište u Banatskom Dvoru dopunjava redovno.

  Istakao je da je važno da sa Rusima produžimo dugoročni ugovor i obezbedimo da cena ostane na dosadašnjem nivou, što je strašno važno za industriju.

  Dodao je da se gleda sve kako bi se pomoglo privrednicima, da se razgovara sa svima, jer imamo liberalizovano tržište i da smo uspeli u poslednja dva dana da spustimo cenu.

  Napominje i da je odluka o tome da se ne gase ugljenokopi bila izuzetno dobra i da je zbog toga, na primer, i Poljska imala najnižu cenu električne enrgije, dok drugi imaju problem i sada pokušavaju da ih vrate.

  Napominje i da energija vetra i sunca nije dovoljna i da Srbija zato razgovara sa Amerikancima i UAE kako bi se 15 odsto podigli i kapaciteti proizvodnje struje.

  Izvor: Agencije

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE