Vrlo brzo privatizacija Komercijalne banke

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vrlo brzo privatizacija Komercijalne banke

  Direktorka finansijskog sektora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Aleksandra Vukosavljević izjavila je da će se privatizacija Komercijalne banke, u kojoj je EBRD akcionar, desiti vrlo brzo.

  “EBRD, kao manjinski akcionar Komercijalne banke, ostaje posvećena cilju, zajedno sa ostalim akcionarima, da se banka privatizuje. Verujem da ćete svi biti iznenađeni koliko će brzo da bude objavljen početak privatizacije Komercijalne banke”, rekla je ona na Međunarodnoj konferenciji Beogradske berze, ali nije navela više detalja.

  Prema njenim rečima, EBRD se zalaže da se privatizacija Komercijalne banke obavi preko tržišta kapitala, odnosno berze, ali da nije sigurna da će do toga doći, jer kao manjinski akcionar nema instrumente da na to prisili većinskog akcionara, odnosno državu Srbiju.

  “Pitanje je i da li bi Beogradska berza sa aspekta likvidnosti mogla da iznese taj proces i da li bi rešenje bila Varšavska ili neka druga berza u smislu dualnog listinga”, rekla je ona.

  Vukosavljević je kazala da je privatizacija banke odlagana 10 godina iz raznih razloga, pre svega zbog situacije na tržištu, ali je istakla da je u međuvremenu banka prošla kroz restrukturiranje, ojačan je standard korporativnog upravljanja i proces upravljanja rizicima.

  Država Srbija je vlasnik 41,74 odsto kapitala Komercijalne banke, a EBRD ima udeo od 24,43 odsto.

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE