Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vratio bih Legiju časti

  Piše: Milenko Vasović

  Zašto nam ovo Francuzi rade? Da sam kojim slučajem dobio Legiju časti sada bih je lepo spakova i odneo u njihovu ambasadu. Zato što ne bih voleo da se nađem na spisku odlikovanih sa republičkom javnom tužiteljkom i njenom zamenicom.

  Nije sramota vratiti orden, sramota je biti u nečijem društvu. Uostalom i večiti buntovnik Žan-Pol Sartr odbio je svojevremeno da primi ovo priznanje.

  Kako nemam Legiju, a sada je izvesno da je neću ni imati, ostaje mi samo da se čudim ovakvom potezu nekadašnjih prijatelja. Odlikovanje dve državne tužiteljke doživljavam kao još jedno iritiranje zdravog razuma koje nam je stiglo iz Pariza. Kao nediplomatsku diplomatiju. Posle poniženja Srbije na stogodišnjici završetka Prvog svetskog rata sada imamo novi udarac po cevanici iz grada svetlosti.

  Kao da tamo neko smišlja kako će nam se rugati. Doduše za tu rabotu mogli su naći i bolje likove od tužiteljki, ali i one su “odličan” izbor. Verujem da moje razočaranje dele mnogi u Srbiji, makar oni koji vide u kakvoj – nepravnoj državi živimo.

  Da su Francuzi, a slutim da jesu, samo uguglali (republički javni tužilac) videli bi koliko je puta izgovoreno „zašto ćuti Zagorka Dolovac“, zašto se ne meša u svoj posao. Dovoljno je bilo da pročitaju jedan jedini tekst u Vremenu („Ćutanje i tužilačko statiranje“) pa da vide o kakvoj veličini i kakvom profesionalcu  je reč.

  Evo kratkog citata: „Iz kabineta tadašnje ministarke pravde Snežane Malović izbijala nije, da bi isto nastavila za vreme Vučićevih naprednjaka koji su je ocijenili kao poslušnu tužiteljku koja neće talasati ni sada, kao što ni ranije nije…Uprkos tome što je na vrhu tužilačke organizacije – nije rekla niti reč: o smrti dvojice gardista na Topčideru, padu helikoptera u kojem je stradalo šestoro odraslih i jedna beba, te o skandaloznom rušenju objekata u Savamali“.

  U međuvremenu spisak je narastao. Tužilaštvo ne vidi ni sporne privatizacije, ni kupovinu glasova na izborima, ni izvlačenje novca iz državnih preduzeća, ni otimanje biznisa, ni elemente fašizma, ni veze ministara i kriminalaca… Ali vide tužioce koje o tome neće da ćute i smicalicama im zagorčavaju život.

  Znaju Francuzi da nema države bez nezavisnog tužilaštva. Da je tužilaštvo u Srbiji pod velikim uticajem vlasti. I da mu je nepisani zadatak da štite bulumentu od bilo kakve krivične odgovornosti. A znaju i da su zbog ćutanja tužilaštva bogatiji pojedinci a siromašniji i država i narod. I da zbog toga ljudi beže iz Srbije. Je li to model kome i Francuska teži?

  Prema pošle godine objavljenom indeksu vladavine prava (Svetskog projekta pravde) Srbija je iza svih balkanskih zemalja. Biće da i tužilaštvo daje puni doprinos ovakvom stanju.

  Može biti da su odlikovana tužiteljka i njena zamenica učinile nešto veliko za Francusku, nešto po čemu će ih pamtiti od Kalea do Nice, mada se to iz obrazloženja teško može videti. Međutim, morali su De Golovi naslednici da vode računa i o nama. Da i nas ne povrede svojim  izborom. Ovako…

  Baš me interesuje da li bi Legiju časti dodelili nekom tužiocu u Francuskoj sa vrlinama glavne srpske tužiteljke. Ako takvog uopšte imaju, ako nemaju neka vode ovu našu, srećno im bilo.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Komentari

  • KORACI

   Pa oni si joj dali orden za usluge koje je njima cinila, a ne nama - mislite o tome! Oni vode SVOJU politiku, a ne nasu!

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE