Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Počele prijave za dobrovoljni vojni rok, evo kolika je PLATA

  Ministarstvo odbrane pozvalo je mladiće i devojke, koji ove godine navršavaju od 19 do 30 godina, da se prijave da dobrovoljno služe šestomesečni vojni rok sa oružjem u junskom upisnom roku.

  Pravo prijavljivanja imaju svi zdravstveno sposobni državljani Srbije, koji ove godine navršavaju od 19 do 30 godina, a prethodno nisu odslužili vojni rok sa oružjem.

  Osim prilike da prošire znanja, steknu nove veštine i upoznaju se sa savremenim naoružanjem i vojnom opremom, vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka primaće i mesečnu platu u iznosu oko 38.000 dinara, navodi se u saopštenju Ministarstva.

  Vojska Srbije

  Prijava za dobrovoljno služenje vojnog roka može se podneti u svim filijalama Pošte Srbije, na portalu e-uprave kao i u centrima Ministarstva odbrane – nekadašnjim vojnim odsecima.

  Kako se navodi, svi koji izraze želju da postanu profesionalni vojnici, moći će to da učine po ubrzanoj proceduri i potpišu ugovore odmah po okončanju dobrovoljnog služenja.

  Detaljne informacije o konkursu i načinu prijavljivanja, zainteresovani mogu da pronađu na linku.

  Obavezni vojni rok?

  Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je u septembru prošle godine da se radi na ponovnom uvođenju obaveznog vojnog roka u Srbiji.

  „Ne mogu da kažem da li će takva odluka biti doneta u ovoj godini jer je mnogo aspekata na koje mora da se računa“, rekao je Stefanović tada.

  Prema njegovim rečima, uvođenje obaveznog vojnog roka je realna potreba vojske. „Naš Generalštab je dao svoje mišljenje o tome zbog čega smatraju da nam je potrebno redovno služenje vojnog roka“, dodao je Stefanović.

  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović

  Kako je objasnio, biće održana javna rasprava o uvođenju obaveznog vojnog roka, kako ova odluka ne bi bila paušalno doneta. Prema njegovim rečima, Ministarstvo priprema normativna, zakonska rešenja i podzakonske akte.

  Predsednik Aleksandar Vučić izjavio kasnije u decembru da još nema odluke o obaveznom služenju vojnog roka jer u vezi s tim postoji mnogo problema. Vučić je tada u Nišu rekao da je većina naroda za takvu odluku, te da bi to za vojsku bilo spasonosno, ali da ima problema.

  „Od kog godišta da to važi – ako kažemo da bi to bilo od 1994. ili 1995. godište, mi ne možemo da prihvatimo 35.000 ili 20.000 ljudi, mi možemo da prihvatimo do 10.000 ljudi, a onda je pitanje koga da oslobodite“, rekao je Vučić tada.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (BETA)

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/BIZLife/MOD

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE