Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  VOICE: Firma Luki komerc „OSVAJAČ“ javnih nabavki u Pećincima

  Firma Luki komerc, čiji su zakonski zastupnici Milorad i Živorad Pantić, na javnim nabavkama koje su raspisane u periodu od 2016. do 2020. godine u Pećincima, dobila je 341 milion dinara, pretežno od opštine, javnih preduzeća i Doma zdravlja u Pećincima.

  Kako piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE), Milorad Pantić je poverenik opštinskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) u Pećincima, dok je njegov brat Živorad obavljao funkciju odbornika u periodu od 2016. do 2020. godine. Na izborima ove godine Živorad Pantić je bio šesti na listi kandidata SNS.

  Luki komerc je 1989. godine osnovan kao trgovina, ali je firma u međuvremenu znatno razvila svoju delatnost.

  Osim supermarketa, preduzeće po mnogim mestima u Sremu drži salone bele tehnike, stovarišta građevinskog materijala i benzinske pumpe. Luki komerc poseduje i farmu koka nosilja i svinja, bavi se proizvodnjom robe široke potrošnje, kora, pakovanja, trikotaže, a ima i sopstvenu auto-školu, rent-a-car, sportsko-rekreativni centar i štampariju.

  U ovoj godini, najviše tendera ova firma dobila je od Opštine Pećinci, a potom i od Predškolske ustanove „Vlada Obradović-Kameni“. Takođe, veliki broj nabavki ova firma dobila je od JP Građevinsko zemljište projektovanje i putevi Opštine Pećinci.

  Od 2016. do 2020. godine ovo preduzeće dobilo je 341 milion dinara, a na javnim nabavkama dobijali su poslove košenja trave i sečenja šiblja pored opštinskih puteva, nabavke goriva za službena vozila doma zdravlja, nabavke za građevinske radove, održavanje puteva, nabavke užina, kancelarijskog materijala, hemijskih proizvoda, reklamnog materijala za Turističku organizaciju Pećinci…

  VOICE je kontaktirao Živorada Pantića, koji nije želeo da razgovara o poslovima njegovog preduzeća.

  Problem javnih nabavki u Srbiji mogu rešiti javnost i kontrola, smatra programski direktor organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić, koji kaže da, osim medija, građana i nevladinih organizacija koji prate javne nabavke, zloupotrebu treba da prate i preduzeća koja su oštećena, ali najviše državni organi.

  „Nije realno očekivati da će nabavke na lokalnom nivou u velikoj meri da prate republički organi, već bi tu trebalo da postoje i budžetske inspekcije, budžetski inspektori na lokalu i druge službe. Ali veoma često je potrebno da ih neko podstakne da bi obavili taj posao“, navodi Nenadić.

  Izvor: 021

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE