Vlast malo "popustila": Izbori NEĆE BITI u martu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vlast malo “popustila”: Izbori NEĆE BITI u martu

  Predsednica Skupštine Maja Gojković izjavila je, posle treće runde međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima uz posredstvo predstavnika Evropskog parlamenta, da predstojeći izbori neće biti održani u martu, već u nekom kasnijem periodu, ali onom koji Ustav Srbije dozvoljava.

  “Usaglasili smo se da izbori ne budu održani u martu nego da predsednik Srbije (Aleksandar Vučić) kome je to ustavna nadležnost, odluči u okvirima koji su mu dati Ustavom i zakonom o krajnjem datumu u kom bi mogli da budu održani izbori, a kako bi omogućili implementaciju svih zaključaka koje smo dogovorili u ove tri runde dijaloga”, rekla je Gojković.

  Ona je kazala da jedan od zaključaka razgovora sa tročlanom delegacijom Evropskog parlamenta i uspostavljanje Nadzornog odbora Skupštine Srbije, koji će se kao predlog naći na narednoj sednici Skupštine, “što će biti prvi takav odbor u višestranačkoj Srbiji”.

  Gojković je rekla da je postignut dogovor i o izboru pet novih članova REM po principu 3 plus 2.

  Odgovarajući na pitanje novinara kada najkasnije izbori mogu biti održani Gojković je rekla da “mora da se izračuna koji je to datum, a da izbori budu redovni”.

  Posrednik Evropskog parlamenta Knut Flekenštajn je rekao da je značajan napredak to što će u REM od ukupno devet članova biti pet novih lica, kao i da “oni koji su se odlučili za bojkot treba o tome da razmisle ponovo”.

  Na pitanje novinara da li bi izbori u Srbiji bili fer i pošteni ukoliko bi bili održani prvog narednog vikenda Flekenštajn je odgovorio da “izbori u tom slučaju ne bi bili fer i pošteni”, odnosno da trenutno ne postoje takvi uslovi, već da do njih treba doći implementacijom svega dogovorenog na sastanku.

  Šefica delegacije u parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU Tanja Fajon je rekla da je zadovoljna napretkom koji je postignut i da to otvara prostor da se nešto menja.

  “Novi propisi za nacionalnu televiziju koji moraju biti sprovedeni pre početka izborne kampanje. To su uslovi za slobodu i kredibilnost medija”, rekla je Fajon.

  Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik je rekao da za “ostvarivanje napretka u izbornom procesu ostaje pitanje implementacije onoga što je danas dogovoreno”.

  On je rekao da će se u narednom periodu sastati sa predstavnicima Evropskog parlamenta i Evropske komisije kako bi videli na koji način oni mogu da podrže ostvarivanje obaveza za unapređenje izbornih uslova u Srbiji, kao i da će biti formirana kratkotrajna Misija Evropskog parlamenta koja će ispratiti izborni proces naredne godine.

  Prema pisanju Večernjih novosti, parlamentarni izbori biće održani najverovatnije 26. aprila sledeće godine.

  Kako saznaje beogradski list, ovaj termin pominjao se u trećoj rundi dijaloga vlasti i opozicije uz posredovanjem Evropskog parlamenta, i gotovo je izvesno da će Srbija baš tog dana ići na glasanje.

  Izvor: Beta, Novosti

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE