Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vlasnici „Staklare“: Stečaj sa prvim znacima života

  Kompanija CPR Impeks koja je vlasnik Srpske fabrike stakla iz Paraćina saopštila je da će joj stečaj te fabrike naneti veliku štetu, ali i radnicima, poveriocima i državi.

  „Odluka Višeg suda u Kragujevcu o uvođenju stečaja u Srpsku fabriku stakla težak je udar na tu fabriku, CPR Impeks, ali i na Srbijagas i EPS Snabdevanje, koji neće moći da naplate svoja potraživanja“, navodi se u saopštenju.

  Paraćinsku Staklaru je CPR Impeks, koji se bavi prodajom naoružanja i vojne opreme, preuzeo 2015. godine od bugarske frime Glas industri.

  Viši sud u Kragujevcu je 20. septembra uveo stečaj u Staklaru sa obrazloženjem da ne izmiruje dospele obaveze. Staklara ima 825 radnika koji su u subotu organizovali protest jer smatraju da je stečaj uveden kako bi se uništila fabrika.

  Staklara je, kako je navedeno u saopštenju CPR, „preuzeta sa dugom, prijavljenim i neprijavljenim potraživanjima od 95 miliona evra, u predstečajnom stanju, sa zapuštenom proizvodnjom i potpuno izgubljenim tržištem“, a od tada je razdužena za 77 miliona evra.

  „Srpska fabrika stakla u septembru radi u tri smene, dnevno proizvodi 185 tona staklenih proizvoda, što je na mesečnom nivou 5.500 tona u vrednosti 1,6 miliona evra. U izvoz ide 70 odsto proizvodnje. Vratili smo se na tržište Srbije, ali i na tržišta BiH, Crne Gore, Makedonije, Grčke, Bugarske, Mađarske i Italije“, naveo je direktor CPR Impeksa Petar Crnogorac.

  On je istakao da svaki dan iz fabrike izlazi najmanje petnaest šlepera proizvedene robe i da je zbog povećane proizvodnje i uvedena treća smena.

  „Nazirao se konačno kraj fabričkim mukama i vrlo blizu je bila situacija da prodaja pokrije sve svoje mesečne troškove i fabrika konačno ispliva na površinu. Zbog toga je i nerazumljiva odluka suda da uvede stečaj u fabriku, iako je pre samo tri meseca isti sud doneo potpuno suprotnu odluku, a u međuvremenu se stanje u fabrici značajno promenilo na bolje“, naveo je Crnogorac u saopštenju.

  Prema njegovim rečima, posle uvođenja stečaja počela je da pada proizvodnja u Staklari, a prodaja i izvoz su potpuno zaustavljeni.

  On smatra da je pozadina uvođenja stečaja namera grupe ljudi koji, kako je naveo, „u želji da otmu fabriku mesecima podrivaju njenu ekonomiju, protiv kojih su još pre dva meseca podnete krivične prijave specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal“.

  Crnogorac je zatražio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić „da nalog državnim bezbednosnim službama da tačno identifikuju i utvrde sve uzroke i činjenice koje su dovele nerazumne i katastrofalne sudske odluke o uvođenju stečaja u Staklaru“.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE