Vlada predlaže: OLAKŠICE za vakcinisane i one koji su preležali kovid

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vlada predlaže: OLAKŠICE za vakcinisane i one koji su preležali kovid

  Nemačka Vlada predlaže zakon koji bi vakcinisanima cepivima odobrenim u EU i onima koji su preležali kovid19, omogućio neke povlastice, pa bi imali ista ili veća prava od onih sa negativnim PCR testom, piše Dojče vele.

  U dokumentu koji je dostupan isključivo javnom servisu ARD, predviđeno je da vakcinisani i oni koji su preboleli kovid19 budu izuzeti od ograničenja prema Zakonu o zaštiti od infekcija, te da im se olakša svakodnevni život. Savezna Vlada se oko toga već usaglasila, a u ponedeljak će se o tome raspravljati na sastanku savezne i pokrajinskih vlada.

  Kako prenosi Dojče vele, u dokumentu se citira zaključak državnog epidemiološkog Instituta “Robert Koh” u kojem se kaže da vakcinisani protiv koronavirusa i oni koji su preboleli kovid19 poseduju manji potencijal da zaraze druge od onih koji imaju negativni antigenski test. Zbog toga bi, kako se navodi, trebalo uvesti ublažavanje ili izuzetak od nekih mera za one koji su vakcinisani i za one koji su preboleli kovid19.

  Institut “Robert Koh” je svoj zaključak o tome da vakcinisani ne mogu preneti virus doneo na osnovu ispitivanja osoba koje su u potpunosti vakcinisane i to dve nedelje posle primanja druge vakcine.

  (Sebastian Kahnert/dpa via AP)

  U grupu onih koji su preboleli kovid19 treba smatrati ljude koji imaju dokaz – pozitivan rezultat PCR testa star najmanje 28 dana. Dokaz o antitelima na SARS-CoV-2 nije dovoljan.

  Onima koji su preboleli virus – posle šest meseci, tokom kojih mogu da se ponašaju kao da su vakcinisani – dovoljna je jedna vakcina.

  Nemački ministar zdravlja Jens Špan, koji je ovu mogućnost najavio još pre nekoliko nedelja, rekao je da se u raspravama unutar vlade pominjalo ukidanje mera samoizolacije za one koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom ili za one koji se vraćaju iz inostranstva i moraju u desetodnevni karantin.

  Olakšanja bi moglo biti i tamo gde se traži negativni korona-test, poput frizera, većih delova maloprodaje ili ugostiteljskih objekata – kada budu ponovno otvoreni.

  “Puna zaštita od vakcine bi mogla u potpunosti osloboditi obaveze testiranja”, rekao je ministar zdravlja.

  Prvo besplatni koncerti, a sada i POPUSTI za REVAKCINISANE

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19. 

  Izvor: DW

  Foto: Beta AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE