Vizija Beograda 2030: Ubrzan rast, novi simboli i trostruko veće plate

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vizija Beograda 2030: Ubrzan rast, novi simboli i trostruko veće plate

  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je rast Beograda ključan za dalji ubrzani rast Srbije, zbog čega smatra da je od izuzetne važnosti novi projekat razvoja “Beograd 2030”.

  “U 2020. godini čak 42,1 odsto ukupnog BDP Srbije je stvoreno u Beogradu. Ako Beograd stane i Srbija staje”, kazala je premijerka na predstavljanju Plana strateških i operativnih ciljeva razvoja Beograda do 2030. godine.

  Ona je dodala da su u ovom trenutku, i pored toga što Srbija ima “i jak Niš i jak Novi Sad, Čačak i Kragujevac, vizija i jačina Beograda za dalji rast, od neizmerne, esencijalne važnosti za dalji razvoj Srbije”.

  Brnabić je navela da u projektu razvoja Beograda do 2030. postoje tri oblasti za koje očekuje da će se poklopiti i sa budućim proritetima Vlade Srbije za dalji rast zemlje.

  “Na prvom mestu je zelena agenda, potom nastavak digitalizacije i dalja modernizacija usluga građanima, zdravstvenog i obrazovnog sistema, ali i digitalizacija zelene agende, odnosno uvođenje koncepta pametnog grada”, kazala je premijerka.

  Dodala je da je treća značajna oblast politika održivog razvoja.

  Prema njenom mišljenju, novi simboli Beograda biće linijski park, novi mostovi, uređeni Terazijski plato, novi ekološki autobusi i javni bicikli, brodski prevoz, kao i nova zgrada Fakulteta muzičke umetnosti, koncertna dvorana, Kreativni centar “Ložionica”, te Muzej Nikole Tesle koji će biti u staroj elektrani.

  Brnabić smatra i da više ne važi krilatica “Srbija radi, Beograd se gradi”, odnosno da je “promenjena na način da se danas cela Srbija gradi”.

  Vesić: Prosečna plata biće 200.000 dinara

  Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da će Program razvoja “Beograd 2030.” omogućiti da glavni grad bude moderan, uređen grad, grad za sve.

  On je, predstavljajući program vizije razvoja Beograda do 2030. godine na kome je rađeno 14 meseci, rekao da je to “kruna rada administracije”, koja je konsultovala stručnjake, nevladine organizacije, fakultete, ugledne pojedince i sve koji mogu da daju doprinos viziji razvoja grada.

  “Želeli smo da Beograd ima ono što imaju najveći svetski gradovi poput Njujorka, Londona, Pariza, Berlina, Beča. Program neće zavisiti od toga ko personalno predstavlja administraciju u Beogradu ili koja je stranka na vlasti”, rekao je Vesić.

  Istakao je da je desetogodišnja vizija razvoja Beograda sastavljena od devet poglavlja sa najvažnijim društvenim, tehnološkim, ekonomskim i ekološkim temama, odnosno najvažnijim projektima grada.

  Istakao je da će Beograd 2030. imati izgrađene i prve dve linije metroa, linijski park, pet fabrika za prečišćavanje otpadne vode, sedam mostova, dva tunela, a da ni jedno vozilo u javnom prevozu neće koristiti fosilna gotiva. Izgradiće se, kako je rekao i železnička stanica Prokop i autobuska stanica u Novom Beogradu.

  Osim toga, Beograd će, prema njegovim rečima, imati 100 novih parkova, 150 kilometara biciklističkih staza, uvešće se sistem javnih bicikala, imaće novi muzej Nikole Tesle, 40 novih vrtića, industrijski park u Borči, a urediće se i prostor Terazijske terase.

  Zamenik gradonačelnika je rekao i da će prema Programu “Beograd 2030”, prosečna mesečna plata zaposlenih biti 200.000 dinara.

  Izvor: Beta

  Foto: Beoinfo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE