Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zaposleni, putovanja

  Ko radi na daljinu, SUTRA može da se preseli u Španiju: Ovo su uslovi

  Remote radna viza omogućava državljanima koji nisu iz EU šansu da žive i rade u Španiji do pet godina. Parlament ju je odobrio u novembru 2022. godine kao deo novog zakona o startap-u, koji ima za cilj privlačenje preduzetništva i jačanje tehnološke scene u zemlji.

  Različite druge evropske nacije su iskoristile porast rada na daljinu u proteklih nekoliko godina. Italija, Grčka, Hrvatska i Portugal su uvele neki oblik digitalne nomadske šeme.

  O španskoj vizi se govorilo još u januaru 2022. godine, kada je ministarka za ekonomska pitanja Nadia Kalvinjo rekla da se zemlja nada da će „privući i zadržati međunarodne i nacionalne talente pomažući udaljenim zaposlenima i digitalnim nomadima u Španiji“. Vlasti se nadaju da će to pomoći zemlji da se oporavi od ekonomskih uticaja Covida-19.

  Barselona, Španija, viza (Pixabay)

  Barselona, Španija, viza (Pixabay)

  Ko može da se prijavi za špansku digitalnu nomadsku vizu?

  Španska digitalna nomadska viza je dostupna za državljane izvan EU koji rade na daljinu za nešpanske kompanije. Kandidatima je dozvoljeno da dobiju najviše 20 odsto svog prihoda od španskih firmi.

  I samozaposleni nomadi sa više klijenata i radnici na daljinu zaposleni u jednoj kompaniji van Španije imaju pravo na vizu.

  Kandidati moraju biti izvan evropskog ekonomskog prostora. Oni ne smeju da žive ilegalno u Španiji u vreme podnošenja zahteva i ne mogu da žive u zemlji u roku od pet godina pre podnošenja zahteva.

  Oni moraju da dokažu da su radili sa svojim klijentima ili kompanijom više od tri meseca pre nego što se prijave, a kompanija, za koju rade, mora biti operativna najmanje godinu dana. Moraju da pokažu da imaju ugovor o radu ili ako su frilenseri da su redovno zaposleni u kompaniji van Španije i da njihov posao može da se obavlja na daljinu.

  Oni takođe moraju da dokažu da su kvalifikovani ili iskusni u svojoj oblasti. Potrebno je najmanje tri godine radnog iskustva umesto kvalifikacija kao što su univerzitetska diploma ili profesionalni sertifikat.

  Posao, rast

  Posao, viza (Unsplash)

  Koji su uslovi za špansku digitalnu nomadsku vizu?

  Osim ispunjavanja gore navedenih profesionalnih zahteva, svako ko želi da iskoristi prednosti šeme digitalnih nomada moraće da dokaže da zarađuje dovoljno novca da bi bio samodovoljan.

  Prag prihoda je postavljen na 200 odsto od minimalne mesečne zarade u zemlji i može se dokazati korišćenjem bankovnih izvoda, ugovora i faktura. Trenutno, zarada iznosi 2.334 evra mesečno ili 28.000 evra godišnje, ali će verovatno malo porasti kada zemlja ponovo bude procenjivala svoju minimalnu platu.

  Zdravstveno osiguranje je takođe obavezno. Možda postoji opcija da se uplati javno zdravstveno osiguranje, mada još nije jasno kako će to funkcionisati.

  Podnosioci zahteva ne smeju da imaju krivični dosije u Španiji ili u zemlji u kojoj su boravili pet godina pre podnošenja prijave. Potreban je dokaz dvogodišnje kaznene evidencije zajedno sa izjavom pod zakletvom da niste imali krivični dosije u poslednjih pet godina.

  Zaposleni, plate

  Zaposleni, dokazi (Pixabay)

  Koliko dugo je digitalnim nomadima dozvoljeno da ostanu u Španiji?

  Digitalne nomadske vize u Španiji prvobitno važe 12 meseci ili tokom perioda zaposlenja ako je kraći od 12 meseci. Mogu se obnoviti do pet godina.

  Da biste zadržali vizu, dozvoljeno vam je da budete odsutni iz zemlje najviše šest meseci godišnje.

  Zaposleni na daljinu takođe mogu da podnesu zahtev za boravišnu kartu, koja daje mogućnost putovanja širom EU dok žive u Španiji.

  Bliski rođaci, poput dece i supružnika, mogu da se pridruže nosiocu vize u zemlji uz dokaz o dovoljnim sredstvima. Porodične jedinice od dve osobe, uključujući i vlasnika vize, moraju da imaju 75 procenata od minimalne mesečne plate u zemlji (875 evra mesečno). Nakon toga se dodaje 25 posto (292 evra) za svakog člana porodice.

  Evro, devizne rezerve (Unsplash)

  Evro, novac, viza (Unsplash)

  Kako se prijaviti za špansku digitalnu nomadsku vizu?

  Možete da aplicirate direktno preko konzulata ili ambasade u vašoj zemlji. Alternativno, možete da uđete u Španiju sa turističkom vizom i da podnesete zahtev u prva tri meseca.

  Potrebna dokumentacija obuhvata prijavni formular, dokaz o uplati administrativne takse, kopiju pasoša, dokaz o kvalifikacijama ili radnom iskustvu, dokaz o zaposlenju i prihodima, dokaz da kompanija postoji duže od godinu dana, pismo ovlašćenja od vaše kompanije za rad u Španiji, dokaz o jasnoj kaznenoj evidenciji i dokaz o zdravstvenom osiguranju, piše Euro news.

  Novac, budžet

  Evidencija, viza (Pixabay)

  Da li digitalni nomadi dobijaju poreske olakšice u Španiji?

  Svako ko ostane u Španiji duže od 183 dana smatra se poreskim rezidentom, čak i ako radi za stranu kompaniju.

  Međutim, poreske olakšice su dostupne za digitalne nomade koji rade i žive u zemlji pod šemom viza.

  Radnici na daljinu mogu da plate smanjenu poresku stopu od 15 odsto tokom prve četiri godine svog boravka, pod uslovom da zarađuju ispod 600.000 evra godišnje – umesto uobičajene stope od 24 odsto.

  Zašto je Španija popularna među digitalnim nomadima?

  Zbog najboljih brzina interneta u EU, niskim troškovima života i dosta toplog vremena, Španija je popularna destinacija za one koji rade na daljinu.

  Priobalni grad Valensija nedavno je proglašen za najbolji grad za iseljenike na svetu, a Madrid je takođe bio među prvih 10. U decembru su tri sela u zemlji izašla na prvo mesto na godišnjoj rang listi najboljih turističkih sela u svetu po UNWTO (Svetskoj turističkoj organizaciji Ujedinjenih nacija), dok je jedan španski grad zvanično dom najlepše ulice u Evropi, prema UNESCO-u.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pexels, Pixabay, Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE