Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  VIše od polovine firmi kasni sa isplatom zarada i doprinosa

  Više od polovine kompanija u Srbiji kasni sa isplatom zarada i doprinosa tri meseca i duže, uglavnom zbog nelikvidnosti i teže naplate dugovanja.

  Sindikati tvrde da je za to odgovorna Poreska uprava jer ne kontroliše i ne kažnjava prestupnike, dok u Poreskoj objašnjavaju da ne žele da zatvaraju firme već da im pomognu da opstanu.

  Kada je pre nepune četiri godine uveden objedinjeni sistem uplate poreza, doprinosa i neto zarade, za polovinu je povećan broj firmi koje kasne sa isplatom zarada.

  Većina njih to ne radi namerno, kažu stručnjaci, već zbog toga što nemaju dovoljno posla, a obaveze prema državi su velike.

  „Ona onda prvo plaća PDV da isplati državi te namete, da joj država ne bi naplaćivala kamatu. Onda naravno: dobavljači, sirovine, repro materijal, ispostavi se da se za zaposlenog pusti novca koliko ostane. Ukoliko se desi da kompanija ne naplati potraživanja, onda zaposleni ostane bez zarade. Zaposleni su u suštini žrtve sistema“, kaže Dragoljub Rajić iz „Mreže za poslovnu podršku“.

  Od 2004. godine neisplaćivanje zarada jeste sistemski problem jer nema odgovarajuće kontrole Poreske uprave, tvrde sindikati.

  „Ne može se očekivati da to funkcioniše ukoliko je ukinut SDK, ukoliko je platni promet prebačen u banke, a samim tim izgubljen jedini mehanizam kontrole. Prema tome, sistem kontrole uopšte ne postoji“, kaže predsednica sindikata ASNS Ranka Savić.

  Prošle godine Poreska uprava je izdala 159.000 opomena firmama koje duguju poreze i doprinose zaposlenima, a za tri meseca ove godine – 75.000.

  „Cilj poreske uprave nije jednostavno blokiranje privrednih subjekata, zaplena sredstava za rad, prinudna naplata i onemogućavanje tim subjektima da rade već upravo pokušaj da se pomogne u prevazilaženju tih problema i olakšavanju procesa rada“, rekao je Dragan Agatonović iz Poreske uprave.

  Sa zastarelim informacionim sistemom i 500 inspektora, Poreska uprava ne može da kontroliše više od 400.000 kompanija. Rešenje je postavljeno u zemljama Evropske unije: potpuna informatizacija, gde inspektori dobijaju elektronski obrađene podatke o svim dužnicima.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE